Како случаен сведок на раѓањето на две мали срнчиња во дворот на неговата куќа во близина на Националниот парк Јелоустоун, Дариус Саснаукас стана горд сопственик на ново милениче – срнче!

Минатата година, срнчето не можеше да го стигни своето семејство срнчиња бидејќи ја повреди ногата, па овој Литванец што реши дека е најдобро да го однесе дома со него.

Јас не поддржувам чување на диви животни како домашни миленици, но ова беше навистина посебна ситуација – рече Дариј. Тој и ја преврзал повредената нога и ја хранел на секои четири часа. Љубовта и наклонетоста помеѓу овој човек и срнчето растеа од ден на ден сè повеќе, а животното растеше поблиску до Дариј и кучето на Дариј.

Љубовта и негата му помогнаа на срнчето да застане на нозе. Поради тоа, Дариј се обиде да ја врати во пустината, но без успех.

Кога и да ја однесеше во пустината таа се враќаше секој пат. Таа е толку навикната на мене и на кучето, не следи насекаде. Таа дури почна да ме лиже, бидејќи тоа го виде од кучето кое од љубов постојано не лижеше – вели Дариј.

Поминаа неколку месеци и Дариј конечно ја виде мајката на Ланет во неговиот двор. Тој брзо ја пушти минатата година надвор, и тоа му се придружи на неговото семејство и налета на шумата. Подоцна повторно го забележа ова симпатично семејство и забележа ужива во животот и трчањето во природа.