Малиот Дилан и Диниол од Велика Британија родени се прерано, во 25 -та недела од бременоста. Дилан тежеше малку повеќе од 900 грама, а неговиот брат Деиниол околу 850. Нивната мајка Хана Зимуња (28) и таткото Чави (40), кои тогаш имале уште три деца дома, имале проблеми кога лекарите им рекле да се подготват за најлошото. Белите дробови на бебињата беа толку неразвиени што итно беа префрлени на одделението за неонатална интензивна нега во болницата Ројал Болтон.

Таму, тие ги поврзаа со апарати за дишење и ги завиткаа во специјални пластични кеси за да создадат топлина и влага слични на условите во утробата на мајката. По 14 недели поминати во болница, состојбата на Дилан почна да се подобрува и лекарите им рекоа на неговите родители дека можат да го однесат дома. Но, Деиниол се уште дишеше низ апаратот и се влошуваше неговата состојба се повеќе откако се раздели од својот брат.

Лекарите договориле се за Дилан да си оди дома, а на родителите им било кажано дека би било добро да се збогува со малиот Деиниол бидејќи нема многу шанси за преживување. Меѓутоа, само пет минути откако Дилан беше сместен покрај неговиот брат со попреченост во инкубаторот, се случи чудо. Нивото на кислород се зголеми и неговата состојба почна драстично да се подобрува.

Отидоа дома со Дилан и се договорија со докторите дека повторно ќе го повторат овој вид пријателство за два дена. Откако помина извесно време со својот брат во инкубаторот, состојбата на Деиниола се подобри толку многу што почна да дише самостојно. Мајката на Хана верува дека Дилан го спаси животот на неговиот брат близнак со неговата блискост и допир.

Не го очекувавме тоа, ниту лекарите ниту медицинските сестри. Навистина е чудо. Таа врска помеѓу близнаците навистина постои – рекла пресреќната мајка и додала дека сега се добро и двајцата. Малиот помина вкупно седум месеци во болница пред конечно да се придружи на своето големо семејство. Се уште добива кислород, но постепено му ја намалуваат дозата, бидејќи неговите бели дробови стануваат посилни.

Не постои научно објаснување за таквото ненадејно и неочекувано подобрување на здравјето, но познато е дека допирот помага, без разлика дали е родител или брат или сестра. Исто така, многу родители на близнаци веруваат во т.н спасувачка прегратка на близнаците.