Компанијата Шкода од Чешка му помогна на тренерот за боречки вештини Маркус Хас да го собори Гинисовиот рекорд. Хаас успеа да фати стрела во лет …. што го ослободи австрискиот олимпиец Лоренс Балдаф користејќи само раце додека возеше автомобил на пистата!

Во тоа многу му помогна автомобилот Шкода, што секако не е случајно, имајќи предвид дека чешката гордост има лого во форма на стрела со крилја од 1926 година. Стрелката што се испушта достигнува брзина од 60 m / s, или околу 215 km / h, и ја преминува целта само 70 метри.

Се чини нереално дека е можно човек да фати таква стрела со свои раце додека гледа низ сончевиот покрив на автомобилот, а тој располага со само 30 метри, односно само половина секунда да го „зграпчи“ нејзиното тело долго 68 см .

Сепак, благодарение на Octavia RS 245 која развива 245 КС и 370 Nm, Хас постави нов необичен, но интересен Гинисов рекорд. Подготовките за соборување на рекордот на фаќање на стрела во лет со рацете (во автомобил во движење) траеја четири месеци.

Погледнете го видеото ТУКА