Една од најопасните работи во светот: Луѓе што вадат „ злато“ од вулкани (ФОТО)


За да заработат по сто куни дневно, рударите околу полноќ седат на мотори до подножјето на вулканот и потоа пешачат до надморска височина од 2.800 метри. Кога ќе стигнат до врвот, тие внимателно се спуштаат во кратерот за да растурат грутки сулфур, да ги стават во корпи и да се искачат назад … Вулканот Кава Ијен , кој е дел од вулкански комплекс на источниот дел на островот Јава во Индонезија, создава посебна ноќна сцена.

Сината лава која ги привлекува туристите е резултат на играта на светлината со сулфурот, од која живее или преживува дел од населението. Сулфурот е вредна стока, но оние кои го извлекуваат од вулканот ја плаќаат цената со своето здравје. Поради светло жолтата боја, парите што ги добиваат за сулфур, но и штетата што им ја прави, рударите го нарекуваат ѓаволско злато. Во повеќето други делови на светот, сулфурот не се вади рачно, но тоа не е случај во Јава.

За да заработат за живот, рударите седат на мотори околу полноќ во подножјето на вулканот и потоа пешачат до надморска височина од околу 2.800 метри. Кога ќе стигнат до врвот, тие внимателно се спуштаат во кратерот за да ги скршат грутките од сулфур, да ги стават во корпи и да се искачат назад. Во реакција со вода и кислород, сулфурот произведува густ чад во кој тешко може да се дише.

Злобните туристи кои го посетуваат вулканот на тури ставаат маски, но рударите не ги носат затоа што се прескапи. Бројни болести се јавуваат во токсична и сурова средина : од деформитети на ‘рбетот и нозете до болести на белите дробови и грлото, а бидејќи многумина не се лекуваат, тие често се пензионираат рано.

Рударите можат да заработат и до сто куни дневно, што е повеќе отколку што можат да добијат ако успеат да се вработат во земјоделството. Тие ги издржуваат своите семејства со пари од сулфур, обидувајќи се да им дадат подобра иднина на своите деца.