Кога почина човекот, соседите пронајдоа работи што и припаѓаат на нивната ќерка (2)

Кога овој постар маж починал, соседите пронашле неверојатни работи во неговата чанта, а тие припаѓаат на нивната 2-годишна ќерка. Кен Вотсон останал авантурист дури и во староста – од ризични акробации на вратата на авионот до скокање со падобран во 85-та. Пред да почине, овој пензиониран нуркач направил трик каков што досега никој не го направил, а сите биле зачудени како успеал да го задржи во тајност.

Кен ја сакаше својата 2-годишна сосетка Кади и брзо станаа пријатели. По погребот, Овен Вилсон бил изненаден кога ќерката на Кен му тропнала на вратата. 90-годишникот некако успеал тајно да собере предмети кои очигледно „му припаѓале“ на малото девојче. Кен и Кади беа поголеми пријатели отколку што некој можеше да знае.

Знаеше дека ќе дојде време кога веќе нема да може да и подари поклон за Божиќ. Затоа избрал и пакувал 14 различни божиќни подароци за Кади да може да отвора по еден подарок секоја година, до 16-годишна возраст. Отец Овен за Би-Би-Си изјави: „Нашиот постар сосед неодамна почина. Пред неколку моменти застанала неговата ќерка со голема најлонска кеса во раката.

Во чантата беа сите божиќни подароци што ги купуваше за нашата ќерка во следните тринаесет години. Овен и неговата сопруга Керолин и се јавиле на нејзината мајка во Ирска и ѝ кажале колку се трогнати од сето тоа. Беше сосема неочекувано и никој не знаеше колку време ги собирал и што планирал до крајот на животот.

Иако правилото беше по еден подарок секоја година, имаше еден проблем. На подароците не беше напишана годината, ниту по кој редослед да се отворат. Подарок за 2-годишно дете би бил поинаков од подарок за 13-годишник! Овен не можеше да не го одвитка подарокот кој беше книга. Можеше да каже дека меѓу подароците има и други книги и три или четири кадифени играчки. Но, содржината на другите подароци засега ќе остане мистерија.

Тој го познавал девојчето уште од нејзиното раѓање
Кен, кој беше во доцните 80-ти пред да почине, беше сосед на Овен и Керолин во градот Бери. Тие биле соседи само две години, а девојката ја познавал од нејзиното раѓање. Овен рече дека Кен е „добра, добра личност“ и неговите постапки секако го поддржуваат тоа.

Во време кога некои не ги знаат ни имињата на своите соседи, или не им ги препознаваат лицата на улица, убаво е да се знае дека има луѓе како Кен кои го прават светот поубав со своите постапки. Најдобриот трик на Кен беше всушност откако го напушти светот.