КОРОВАЈ ТРИБА, Единствената група на луѓе во светот што живее трајно во дрвени домови

Длабоко во недостапната џунгла во југоисточната индонезиска провинција Папуа, живее племето Короваи – клан целосно изолиран од остатокот од светот. Тие се ловци-собирачи кои живеат во мало општество на традиционални семејни врски кои споделуваат сè што имаат – затоа што тоа е единствениот начин да преживеат.

Племето Короваи немало контакт со надворешниот свет сè до 1974 година, кога биле откриени од холандски мисионери. Ова изолирано племе е единствената група на луѓе во светот чиј примарен престој е високо во врвовите на дрвјата.

Иако многу куќи се направени на височина од 6-12 метри, многу од нив се направени на висина од над 35 метри.

Оваа област е склона кон поплави и е пренаселена со разни инсекти, се покажа како крајно опасна за животот на копно. Поради оваа причина, племето гради и живее во дрвени куќи на врвовите на дрвјата.

Племето Короваи ги прави овие куќи без кранови или какви било машини. Сè е направено со рака. Дури и неколкуте алатки што ги користат изгледаат скоро како да се од камено време.

За племето Короваи се направени неколку документарни филмови и се напишани безброј написи. Во 1993 година, филмската екипа го документираше процесот на градење куќа од дрво и нивната практика на канибализам (како форма на кривична правда).

Во 2011 година, племето Короваи беше прикажано во документарниот филм на БиБиСи, Хуман планета.