Ова е приказна за момче кое толку многу се налутило што ја удрило мајка си… Бесно дете е дете кое е исплашено, тажно и не е способно да ја објасни оваа емоција со зборови, па тоа го прави на единствениот начин што може – со лутина. Налутеното дете обично се чувствува како да му е одземено, забрането, нешто исклучително важно за него и се чувствува немоќно да се бори за тоа. Денес ќе ви кажеме за лутото дете.

Ќе го викаме Марко. Марко има 2,5 години. Тој е дете како и секое друго. Весел, разигран, понекогаш лут, тажен. Нашата приказна започнува еден ден кога Марко навистина, навистина, навистина сакаше нешто што не можеше да го добие. Тоа јасно му го кажала мајка му, но тој многу се налутил и почнал да ја удира. Мајка му го фати за рацете, цврсто ги држеше, мирно, но цврсто велејќи му: „Нема да дозволам да ме удриш. Тоа боли“.

Кога веќе не можел да ги користи рацете за да удира, Марко почнал да мава со нозете во мајка си. Мама, разбирливо, има силна желба да се одмазди, но свесна е дека родителите, иако не треба да го игнорираат ова однесување, не треба да одговорат на тоа со „враќање“. На децата им требаат нашите јасни, недвосмислени ограничувања кога нивното однесување е надвор од контрола. И им треба нашата помош за да разберат како се чувствуваат, да научат како да управуваат со сопственото однесување.

Марко не може да се оттргни и продолжи да мава со нозете и да се смее. Оваа смеа дополнително ја налути мама и таа се прашува дали треба да го научи со возвраќање на ударот? Но, Марко не се смее бидејќи ужива во тоа што го работи. Тој е толку вознемирен што не може да ги пушти вентилите и да плаче. Неговата смеа е всушност одбранбена реакција со која се обидува да се оддалечи од напнатоста и лошите чувства.

Мама, сè уште лута, се потсетува дека Марко сега е уморен и гладен. Длабоко вдиши и си повтори: „Се однесува како дете затоа што е дете!“ Вложува многу енергија во самоконтрола, дише во воздухот и со избалансиран глас одговара: „Се смееш, но се обидуваш да ме удриш… и тоа воопшто не е смешно! Вознемирен си и лут“. Марко почнува да мава посилно, а мајка му повторно, уште поодлучно, но нежно вели: „Не! Не удирај ја мајка ти кога си лут!“

Марко се смирува за дел од секундата, а мама го користи тој момент и вели: „Толку си лут што сакаш да ме повредиш. Многу си вознемирен!“ Марко уште си ги чука нозете, но малку побавно, бидејќи почнува да сфаќа дека мајка му го разбира Мајка му продолжува, спуштајќи го покрај него и гледајќи го во очи: „Да, ти си вознемирен и мислиш дека мама не е фер!“

Тој гледа во очите на мајка си и почнува да плаче. Мајка му го прегрнува, а тој сè уште плаче. Тоа трае некое време, а се чини дека ќе трае вечно. Конечно застанува и малку плаче. Во тој момент, не порано, мама вели: „Ти беше толку тажен и лут“ Марко има сила само да потврди: „Да“ Таа продолжува да вели: „Да, ти беше тажен и лут, повреден, па сакаше да ја повредиш мајка ти, нели?“

Марко се загледа во неа. Мама знае како да воспостави врска: тој се чувствува повреден, па сакаше да ја повреди и неа. Марко го крие лицето на рамото на мајка си.
Таа продолжува со сладок, топол глас: „Сега го криеш твоето лице затоа што ти е жал што ме повреди, нели? Сега сум добро. Но, кога ме удираш, боли. Наместо да ме удираш, кажими зошто си вознемирен. Или, ако не можеш да кажеш, удри силно со нога на подот или цврсто држи ме за рака. Но, не ме удирај“.

Марко е уште во скутот на мајка си и силно удира во бетонот. Мама: „Да, мило, можеш да го шутнеш подот кога си лут. А што е со удирањето на луѓето?“ Марко: „Не.
„Така е“, одговара таа, „нема повеќе да ја удираш мама“. Мислам дека и двајцата сме гладни и уморни. Одиме дома“.

Што научи Марко од оваа приказна:
Дека неговата мајка е таа што ги поставува границите на неговите постапки за да се зачува себеси и другите околу него, што за него е големо олеснување; Дека неговата мајка разбира кога е вознемирен и му помага да се справи со своите чувства; Она што го боли внатре, можеме и мораме да го исфрлиме;

Мајката е некој кој го штити и се грижи за неговата среќа, дури и кога треба да каже не; Дека е личност со цела низа чувства – гнев, бес и се останато; и тоа е во ред. Дека емоциите можат да се контролираат.

И можеби најважното: да, што и да се случило, љубовта на мајка му кон него е безусловна.