Предвремено родено бебе за кое рекоја дека нема да преживее покажа дека се е можно. Преживување на толку мала возраст никогаш не се случило.

Бебињата како Кертис немаат шанси да преживеат, но ова неверојатно бебе – родено по само 21 недела покажа дека нема правила и сега е запишано во Гинисовата книга на рекорди.

Едноставно кажано: Никој никогаш не се родил толку мал и да преживее. Приказната на Кертис е навистина интригантна. За неговата мајка, Мишел „Чели“ Батлер, сè одело добро во текот на бременоста се додека не започнало предвременото породување на 4.7.2020 година. години итно била префрлена во болница.

Потоа се тргна надолу. Кертис се породила 132 дена предвреме, а бебето тежело само неколку грама; Сестрата близначка на бебето, C’Asya, почина само еден ден по раѓањето.

Прогнозата за малото бебе на Кертис не беше добра – но се случи чудо. Кертис помина низ секоја пречка, а сега е среќен и здрав и стана „најмладото бебе на светот кое преживеало“. Лекарите се оправдано изненадени.

„Преживување на толку мала возраст никогаш не се случило, пред да се роди Кертис, неговите шанси за преживување би биле помали од 1%,“ вели д-р Колм Траверс. Траверс бил „изненаден“ кога видел дека толку мало бебе добро реагира на третманот ден по раѓањето – како одминувало времето Кертис почнал да докажува дека се е можно. Со помалку од 1% шанси за преживување, тој не се откажа.

„Тоа ги надмина сите медицински очекувања“, рече Траверс. „Гестациската возраст и тежината по раѓањето се два фактори кои го одредуваат преживувањето, а други фактори го вклучуваат полот, дали бебето е близнак или самец и дали мајката примала стероиди за време на бременоста.

Стимулираат развој на белите дробови на бебето. Кертис не потпадна под ниту еден од тие критериуми“. Но, ситуацијата не беше без свои предизвици. Бебето поминало 275 дена во болница и му била потребна помош да научи како да јаде. Сè уште му треба кислород и цевка за храна, а лекарите велат дека некои работи сè уште не се безбедни.

Д-р Брајан Симс, кој го лекуваше Кертис, рече дека не постои шема што треба да се следи бидејќи „нема никој како него“, но можно е лекарите да знаат како да ги третираат другите предвремено родени бебиња со искуство од него.

Тој почна да ја пишува својата приказна на денот кога се роди, рече Симс. „Таа приказна ќе ја читаат и проучуваат многумина и, се надевам, ќе ја подобри грижата за предвремено родените бебиња ширум светот“.

Фала му на Бога за ова чудо. Продолжете да се молите за Кертис и неговото семејство додека расте и се развива.