Во изгубеното кралство високо на Хималаите, на една од екстремните точки на северна Индија, на границата со Кашмир, Кина и Авганистан, живее народ со неверојатни тајни за долг и здрав живот – луѓето од Хунза.

Тие не се друштво на митска легенда, туку вистински луѓе кои ги живеат своите животи на „покривот на светот“. Тие честопати достигнуваат 145 години. Во рамките на ова мало, мирно општество, од само 30.000 луѓе кои живеат во непристапни долини на околу 3.000 метри надморска височина, можете да најдете жени кои раѓаат во нивните 60 -ти години и мажи кои изгледаат како да се во своите 40 -ти години и всушност се двојно постари.

Се вели дека покрај стареењето – со кое се занимаваат повеќе отколку достоинствено – тие се најсреќните луѓе на светот. Ова е важна разлика на луѓето од Хунза, нивното здравје не е дефинирано само со недостаток на болести, туку првенствено поради нивниот севкупен квалитет на живот и директно доживување на радост. Се чини дека имаат безгранична енергија и ентузијазам за секојдневни активности.

Кога ќе погледнеме малку подобро во оваа состојба на живот во заедницата Хунза, може да се заклучи дека имаме многу да учиме од нив. Хуните живеат речиси двојно подолго од просечниот Американец – без да земаат фармацевтски лекови, да возат скапи автомобили и без брза храна во секој агол од предградијата. Тие немаат предградија. Само планинската долина, чиста и не контаминирана со модерни индустриски хемикалии, ГМО храна или загадена вода.

Нивниот многу интересен начин на живот ги тера да се прашуваме за се што сметаме дека е „свето“ во нашата клима. Дури и 100-годишен Хунза (додека просечниот животен век на Америка е само 70 години) не се смета за стара личност. Која е нивната голема тајна? Како да го живееме животот како народ Хунза, освен да се преселиме во зафрлено хималајско село?

Климата во Хунза е сурова, поради нејзината географска положба, па луѓето таму јадат скромно. Обично, тие јадат малку месо и јадат само два помали оброка дневно. Тие не го јадат својот прв оброк пред пладне, иако често започнуваат со физичка работа од 5.30 часот наутро. Појадокот, главно вегетаријанец со цели зрна, го одржува нивниот дигестивен систем здрав.

Споредбено, поради сите додадени рафинирани јаглехидрати и шеќери, западњаците честопати внесуваат многу повеќе калории во секој оброк отколку што навистина е потребно – а да не ги споменуваме оние кои не добиваат никаква клеточна регенерација од добрата исхрана.