Приказна за мајката на која синот и продал се и ја оставил сама во планината

Баба Мара (75) живее сама во пространа куќа од тули изградена многу одамна со несечен двор, под падините на планината Голјак во селото кое имало 200 жители до пред 40 години, и 30 жители до пред 20 години. Покрај брачната двојка на ридот преку улицата, таа денес е единствениот жител во селото.

Имала тројца сина, родени на две години, не сакале да се занимаваат со земјоделство, но научиле занаети и еден по еден заминале во градот. Тие работеа во приватни работилници, па тројцата по неколку години ги отворија своите продавници за автомеханичари, а најстариот го прошири својот бизнис и отвори месарница.

Тие се оженија за девојчиња од нивната област, му помогнаа на нивниот татко да изгради куќа, која никогаш не беше малтерисана однадвор, а сите свадби се одржуваа во неа и во пространиот двор. Но внуците се родени далеку oд нив.

Мојот сопруг и јас тогаш бевме уште млади. Кога имате 47 до 50 години, сè уште можете да се справите со физичката активност. Драго ни беше што успеаја. Но, нивните доаѓања станаа многу послаби. И штом никој од нив и нивното семејство не ја отвори портата цели шест месеци, сфатив дека децата одлетаа и дека мојот сопруг и јас ќе завршиме сами.

Си реков за славата ќе дојдат но дури и тогаш сè беше пусто, па немаше кој да дојди на Свети Никола. Бевме само петмина. Таму, заедно со прославната торта, имаше разговор за тоа кој ќе се грижи за родителите. Двајцата постари синови се согласија дека традицијата мора да се почитува и дека тоа е должност на најмладите.

После договорот, наздравивме, но не се согласивме околу деталите, што беше голема грешка. Десет дена подоцна, Мара и нејзиниот сопруг останаа зачудени кога го видоа најмалиот син пред вратата од куќата. Дошол да ги однесе на суд за да го пренесе неговиот имот. „Па, тоа е она што го договоривме со браќата на патот назад кон дома. Јас ќе се грижам за вас, имам имот , раскажува Мара.

Договорот го напишал адвокат, па потоа бил заверен на суд. Штом заврши работата, синот ги донесе дома и си замина. Во тоа време, тие не знаеја дека има жестока расправија меѓу браќата. Поминаа помалку од три месеци и веќе се појавија купувачи на нашиот имот, пред се шумари, затоа што имаме 11 хектари шума. Соседот кој подоцна се иселил имаше мобилен телефон, па му се јавивме на нашиот син да го прашаме за што станува збор, а тој рече да не се грижиме и дека станува збор за шега.

Но, по три години дознавме дека тој веќе продал 6 хектари шума, која беше исечена есента и изнесена. Подоцна, тој продаваше како што сакаше, немавме сила да го контролираме или да го смениме договорот. “За сето тоа време, наследникот не ги посети своите родители ниту еднаш, иако знаеше дека соседот се иселил со својот мобилен телефон А, постарите браќа никогаш не доаѓаа во куќата каде што се родени и израснати.

Најстариот син ми рече дека договорот е најмалиот да наследи сè по нашата смрт, и тој е одговорен за нашите животи. Тој во писмото напиша и ги проколна и татко му и мене. Плачев со години. Јас неодамна го запалив тоа писмо “.

Мара и нејзиниот веќе болен сопруг одлучија да одат во град на пролет за да разговараат со своите синови и да ја видат својата новородена внука. Изградија куќи во еден двор, убави се. Вториот син има трето дете, девојче. Колку лошо само не примија. Не не почестија ништо освен кафе. Иако мајката рече дека нивниот татко е болен и дека тој веќе започнал да се боцка за висок шеќер во крвта, на синовите не им било гајле за ништо. „Па, што можеме да сториме тука, ние му дадовте сè, тој е должен да ве гледа“, рече најстарио син.

Сепак, најстариот внук се смилувал и ги одвел со џип до куќата на неговиот чичко, што била поубава и поголема од куќите на неговите постари браќа. Мара тврди дека куќата ја направил од продадената шума на неговиот татко. Ја пронајдовме само снаата со пудлица во рацете. Таа се насмевна како да се радува, но јас сум жена, па прочитав дека зад лажната насмевка има желба да заминеме што е можно побрзо.

Останавме една недела. Синот го однел својот татко на лекар, платил за прегледите и таткото добил нова терапија, која подоцна ја смениле лекарите во Здравствениот дом. Тој ни рече дека можеме сеуште да се гледаме сами и дека ќе дојде по нас кога ќе биде потребно. И тој дојде две години пред да умре мојот сопруг. Лошо ќе ги паметам тие две години до крајот на мојот живот. Наследникот ги однел родителите во неговата куќа во големиот град кога неговиот татко добил гангрена на едната нога.

Тие ја заклучиле својата куќа во селото пред да ја продадат единствената крава и им ја дале живината на соседите на другиот рид. Тие се надеваа на подобар живот. Првиот месец го поминавме водејќи го синот кон лекарите. Немаше спас за него. Се јавивме многу доцна. Ногата беше пресечена до коленото. Пеколот настана кога се врати од болницата сè уште болен.

Беше зима и јас се разболев од вирус, па паднав во кревет, лежев таму скоро еден месец. Мојот сопруг стенка во едниот кревет, јас во другиот. Синот излегува од дома рано, неговите деца одат на училиште, па ние остануваме со снаата. Таа не сакаше да нè погледне, да ни даде чаша вода. Еден ден, отидов до мијалникот да си наполнам чаша вода, за сопругот и јас да пиеме лекови, додека таа и нејзините соседи пиеја кафе и јадеа свежо направени колачиња.

Таа еднаш се пожалила на мојот син, но тој не и верувал. Тој би рекол: „Сè е моја вина“, а шест месеци пред неговата смрт тој дури и не забележа ништо бидејќи изгуби контакт со реалноста поради високиот шеќер. Најтажната работа е што продолжува приказната, што двете внуци не сакаа ниту да ја свртат главата кон нас. „Како да бевме странци. Еднаш слушнав помалото дете како и рече на мајка си дека смрдиме. Еве, погледнете, иако сум стара, куќата ми е чиста “, ни покажува осамената домаќинка.

Една недела пред нејзиниот сопруг да почине, синот ги врати своите родители во селото. За среќа, тој не се врати веднаш, па организираше погреб на кој не присуствуваа неговите постари синови, ниту неговата сопруга, ниту неговите деца. Сепак, по погребот, тој ме праша дали сакам да се вратам во Крагуевац со него. Му реков:

Ниту мртва сине. Ми ги пресече дрвата, ми ги врати кокошките што останаа од дворот на соседот, ми остави 20 000 и си замина. Дојде повторно за 40 дена, на шестмесечна комеморација и на годишнината од смрта на таткому, и оттогаш, уште еднаш, пред два месеци, да ги исечи моите дрвја и да ми остави пари да ја преживеам зимата.

На мајка си и купил мобилен телефон и се јавувал еднаш неделно. Од тој телефон првично им се јавила на своите постари синови, затоа што не биле подготвени да зборуваат, таа престанала да им се јавува. Зад мене и мојот сопруг стојат три сина, 8 внуци и еден правнук, а јас сум сама, заборавена од моите најблиски. Немам на кого да се жалам или на кого да плачам.

Тука сум придружувана од кокошките и петлите, мачињата и кучињата и сум опкружена со волци, лисици и диви свињи. Така е. Јас ветив дека нема да заминам од тука. Им реков на моите соседи преку улицата дека ќе запалам шпорет лето и зима секое утро, па кога нема видат чад едно утро, ќе знаат дека веќе не сум жива, заклучува седумдесет и петгодишната – стара Мара од селото.

Многу почесто од нивните синови, Мара ја посетуваат активисти на Црвениот крст и Националната кујна, и од време на време некој од локалната самоуправа. И носат лекови и малку храна, а во текот на зимата редовно и се јавуваат.