Се започна како шега кога во 2008 година седумте најдобри пријатели од Кина се согласија да остарат заедно во куќата од соништата во која ќе се преселат кога ќе се пензионираат, но кога се појави можност да купат недовршена вила, не размислуваа многу.

Вкупно 500.000 евра се инвестирани за завршување и украсување на вилата од 700 квадратни метри во град недалеку од кинескиот град Гуангжу, и сега е подготвена за вселување.

Оваа куќа сега има стаклени прозорци од подот до таванот, огромна кујна со отворен базен. На приземјето има модерен простор за живеење, а на првиот кат има седум соби.

Почна како шега кога се договоривме дека на 60 години ќе започнеме да живееме заедно. Денес имаме куќа каде готвиме, организираме скари, пееме и набавуваме храна во блиското село, рече една од жените што се запознала пред 20 години на заеднички бизнис, а во меѓувреме станале најдобри пријателки.

Тие, исто така, склучија договор според кој секој мора да научи една вештина што ќе ја направи нивната заедничка возраст попријатна. Така, еден треба да научи да готви добро, друг да игра, трет да расте растенија …

Сите ние сме индивидуално независни, но можеме да се потпреме едни на други. Сега сме во триесеттите години, но за десет години нашите деца ќе пораснат и тогаш ќе можеме да живееме заедно “, рече Џин Ду, еден од пријателите.