Се венчале пред 77 години, не правеле свадба поради војната, па решиле да ја надохнадат

Ројс и Френки Кинг се сакаат како првиот ден, заедно имаат две деца. Ројс и Френки Кинг, двајцата 98, се венчаа на 16 септември 1944 година. Тие никогаш не правеле вистинска свадба. „Тоа беше магичен момент“ Парот се пожалил на персоналот во хосписот кој се грижи за нив. Хосписот обезбедува грижа за нив во нивните домови, па венчавката ја организирале во дворот на куќата во која Ројс и Френки живеат 68 години.

Ројс ја носеше нејзината воена униформа, а Френки носеше венчаница од 1940-тите набавена од Сент Кроа Хоспис, Ајова. Френки дошла до олтарот со букет цвеќе во рацете додека музикотерапевтот од споменатиот хоспис свирел хитови од 1940-тите. Нивната ќерка Сју Билодо изјави дека тоа бил магичен момент за нејзините родители. „Тие се сакаат како и првиот ден кога се запознале. Тато носеше униформа за мама, а мама сака кога и е задоволство.

Двајцата блеснаа. Тие се многу лојални еден на друг и сакаат да ги усреќуваат другите луѓе. Прекрасно е што конечно имаат свадбени фотографии“, вели Сју. Нејзините родители се запознале на училиште кога имале 14 години. Тие почнаа да се забавуваат на 17 години, а денес по повеќе од 80 години се уште се сакаат. Тие се свршија во 1944 година и решија да се венчаат пред Ројс да замине во војна.

По војната, тие се преселиле во градот Оелвејн во американската држава Ајова. Имаа две деца, синот Џим (71) и ќерката Сју. Конечно имаат свадбен албум „Тие се прекрасни родители. Детството ни беше многу убаво. Бевме среќни. Родителите сè уште живеат во иста куќа “, вели Сју. Hospice St Croix се грижеше за парот пред осум месеци, но тие веќе им се многу драги. „Тие рекоа на еден вработен дека имаат годишнина од брак, а тој рече дека би сакал да ги види фотографиите. Кога му објасниле дека немаат фотографии затоа што никогаш немале венчавка, персоналот на хосписот дошол на идеја да им ја организираат “; објаснува Сју.

Хосписот организираше се, добија венчаница, торта, цвеќиња, организираа музика и фотографирање. „Сега моите родители конечно имаат свадбен албум што можат да го покажат на другите“, вели Сју