Во редок момент снимен на видео, М.J. Грант од Санфорд ја доловува убавата страна на деменцијата, љубовната врска помеѓу родителот и детето што никогаш не се губи. Грант внимателно се обидува да ја спаси својата мајка од немилосрдните спојки на деменција.

Покрај тоа што е дементена, нејзината мајка е глува и нема. Додека возат, двете разменуваат реченици на знаковен јазик. Грант внимателно поставува разни прашања на својата мајка за да открие дали воопшто се сеќава на неа.

– Каде е МЈ? ја прашува мајка си. – Ја видов многу одамна на Божиќ … заборавам, одговара жената. Трогателниот просветителски разговор ја опишува катастрофалната загуба што ја претрпеа најблиските поради деменција. Грант покажува трпеливост и го продолжува разговорот со многу љубов.

Жената со деменција размислува за препознавање на сопствената ќерка. Таа повторно зборува на МJ на знаковен јазик. – Можеби ја запознавте? – ја прашува својата ќерка, на што таа одговара позитивно. МJ Грант и објасни на нејзината мајка како нејзините родители се глуви и неми и како таа треба да ги запознае. Тогаш интересот на жената се повеќе се буди …

– Каде е мајка ти, јас треба да ја запознаам, одеднаш објаснува жената.– Мајка ми е тука … Мислам дека ја познаваш – одговара МЈ Грант и и го открива името на нејзиниот татко. Тогаш ситуацијата почнува да и станува јасна на дементираната жена. – Дали јас те родив? – ја прашува нејзината мајка со возбуда.

Двете се воодушевени – М.J. Грант заради фактот што го освежи сеќавањето на нејзината мајка, барем за момент, дементираната глувонема жена поради радоста да го препознае своето дете по долго време.
– Јас сум твојата мајка, конечно заклучува дементираната жена. М.Ј. Грант трпеливо и со љубов ја подава раката кон неговата мајка. Двете се приближуваат до камерата за да ги видат сличностите. Мајката ја гледа својата ќерка и вели:

– Сè уште не можам да верувам. – Погледнете нè, ​​ние личиме едни на други, и рече МЈ Грант. Мајката почнува да се смее. Тие повторно се прегрнуваат и за краток, но моќен момент покажуваат дека семејните врски и љубовта се посилни од деменцијата.