Кога Германката Илка Брил го отвори својот профил на Инстаграм, идиоти од сите страни на светот ја нападнаа со грди коментари и отидоа дотаму што ја прогласија за најгрдата девојка на светот. Илка, сепак, за тоа време, одлучно му покажува на светот дека убавината има различни лица и, за среќа за многумина, не се откажа од објавување.

Сакајќи да ги охрабри другите, иако постојано трпи навреди, Илка стана многу влијателна активистка која во моментов ја следат повеќе од 28.000 луѓе. Мојата мисија е да го потсетам светот дека сите сме убави, пишува оваа девојка, родена со ретко и тешко пореметување поради кое веќе била оперирана, а нови ја чекаат сеуште.

Роден сум со расцеп на усна и непце, а носните шуплини не се добро формирани. Јас ја немав десната страна на солзниот канал, па солзите постојано ми течеа по лицето, вели Илка на профилот што одлучи да го отвори откако нејзините пријатели професионално снимија неколку нејзини портрети.

Тогаш сфатив дека сакам да му го покажам на светот моето лице и тоа што навистина сум. Ми велат дека сум грда, но јас тврдам дека има само еден вид грдотија – грда душа. Никој не смее да се крие поради својот изглед “, објаснува оваа храбра девојка, и ние и се поклонуваме со најдлабока почит.