Авионот би се урнал и патниците би преживеале: Изум што може да спаси животи

Украинецот Владимир Николаевич Татаренко смисли идејно решение за проблемот со безбедноста во авионите. Ако неговиот проект оживее – многу животи може да се спасат.

Имено, авионот се смета за најбезбедно превозно средство во светот, но во случај на несреќа – смртта е скоро загарантирана.

Научникот Татренко дизајнираше „Авион“ – авион што би имал монтажна кабина за патници што би се одделила од носот на авионот во случај на несреќа и се фрлала со падобран на земја.

За време на слетувањето, воздушните бази би биле активирани, така што самото слетување не би било грубо.

Целта на ваквиот проект е целосно искоренување на загубите на човечки животи во авионски несреќи.

Засега, тоа е само предлог, но доколку проектот заживее, можеме да очекуваме вистинска револуција во безбедноста на летање.