Адвокатот 12 години собирал пластични шишиња и од нив градел куќи за сиромашните

Адвокатката Ингрид Вака Диез од Боливија собира шишиња како отпад и гради сиромашни куќи веќе 12 години. Нејзиниот ентузијазам и креативното размислување ги променија животите на многу семејства кои досега живееле во екстремна сиромаштија. Никогаш не планирала да стане архитект. Еднаш сопругот и донел куп пластични шишиња и ги оставил во дворот пред куќата.

Тогаш се родила идејата да им се помогне на сиромашните. Еден ден, сопругот се пошегувал дека на нивниот имот веќе има доволно шишиња за да се изгради куќа од нив. По овие зборови, жената почнала да се прашува дали навистина може да се спроведе таков план. Има многу семејства кои немаат каде да живеат.

Адвокатот досега изградил повеќе од 300 куќи Ингрид не ни сфатила колку голем проблем им претставува на децата немањето постојано место за живеење. Жената посетила локално училиште и побарала од учениците да напишат писма со божиќни честитки. Една од девојките по име Клаудија напишала дека сонува за дом за себе и за своите најблиски. Во моментов, таа и нејзиното семејство живеат во куќа направена од картон и гума.

За жал, почна да протекува. Ингрид го започна својот проект. Шишињата се лесно достапни и многу поевтини од тули. Наполнете ги со песок за да бидат потешки. На овој начин исто така се зајакнува и потоа се користи за градба. Диез досега има изградено повеќе од 300 куќи. Во Боливија речиси половина од луѓето живеат на прагот на сиромаштија.

Оваа жена постојано му докажува на локалното население дека она што било невозможно станува возможно благодарение на работата и креативноста.