Ако родителите се тука и прават се наместо нивното дете, тие нема да поверуваат дека можат нешто да направат сами без своите родители – Психотерапевт за осамостојувањето

Кога треба да го напуштите домот на вашите родители? Дали Македонија, во однос на светот, е пред бројот на луѓе кои живеат под покривот на своите родители во триесеттите и четириесеттите години? 70% од младите живеат со своите родители Според најновите истражувања, 70 отсто од младите во Македонија на возраст од 18 до 34 години се уште живеат со своите родители.

Слична е ситуацијата и во соседните земји. Нешто поинаква е ситуацијата во скандинавските земји, каде младите луѓе почнуваат самостоен живот околу 21 година, додека во Европската унија во просек го напуштаат домот на родителите на 26 години – вели Јелица Јакшиќ, психотерапевт во образованието. Факторите кои влијаат на независноста се формални и суштински. Тие се формални економски.

Независноста се учи Суштински се зрелоста на личноста, одговорноста, добрата комуникација со почитување на семејните граници, способноста за самостојни одлуки. Некои млади луѓе кои имаат формални услови за независност (работа, стан () немаат развиено способности важни за независност. Често можеме да влијаеме на овие фактори на независност – истакнува Јакшиќ.

Разгалени деца Добиваме ли вака еден куп разгалени „деца“, кои не знаат ништо да зготват, не се грижат за сметките, не можат ни да ја вклучат машината за перење, а платите ги користат за патување и да речеме. скапи „партали“? Тоа се млади луѓе зависни од своите родители кои не успеале да развијат некои важни способности за самостоен живот: од основна грижа за себе, преку толеранција на разни фрустрации што ги носи животот, преземање одговорност – вели Јакшиќ.

Кога е време за независност? Кога всушност е време родителите да почнат да ги учат своите деца да се грижат за себе, а тоа не значи само чистење на просторијата, чистење со правосмукалка, одење во продавница…? Почнува од најрана возраст и се зголемува Уште од најраното детство родителите ги учат децата на независност, во согласност со нивната возраст и способности. Ако родителот е секогаш тука и прави се за своето дете или наместо него, нема да верува дека навистина може без нив, а може.

Растејќи се комплицирани се барањата што треба да се направат сами и така додека се уште се во заштитениот родителски дом се подготвуваат за најбезболниот можен начин да одат во самостоен живот – објаснува Јакшиќ. Во психолошка смисла, какви се последиците од доцната независност?

Младите луѓе со кои работам за прашањата на разделбите велат дека често се чувствуваат фрустрирано, дека немаат право на приватност и на сопствениот живот. Некои од нив се чувствуваат помалку вредни, имаат ниска самодоверба и често се помалку мотивирани за каков било деловен успех, се чувствуваат неспособни да донесат независни одлуки – заклучува Јакшиќ.