„Аптека за сиромашни“! Земја во која има повеќе сауни отколку автомобили

Се проценува дека во Финска има околу три милиони сауни, за секој човек. Сауната е важен дел од финската култура. Тоа не е луксуз, едноставно е неопходно. Сè што е поврзано со сауната има позитивно ехо во финската култура. За многу Финци, сауната беше света просторија во куќата, најблиску до благосостојба. Постои една стара финска поговорка: „Постапувај во сауна како во црква“.

Уште во 19 век, луѓето од оддалечените делови на Финска живееле во пумници, кои наликувале на денешните сауни- со таа разлика што пумницата била цел дом, а не посебна зграда само за капење. Финките се породувале во сауна пред породувањето во болница да стане стандард во средината на 20 век. Интересен е фактот дека има речиси 3 милиони сауни во вкупното население од 5 и пол милиони жители, па во оваа скандинавска земја ги има повеќе отколку автомобили. Ги има насекаде, во куќи, канцеларии, фабрики, спортски центри, хотели, чамци и длабоко под земја, во рудници.

Финскиот парламент има своја сауна каде што пратениците дебатираат, а сите дипломатско-конзуларни претставништва ширум светот имаат своја сауна. Финците често велат дека сауната е „аптека за сиромашните“. Традиционално, Финците сметаат дека сауните се многу важни за донесување многу одлуки и поврзување со блиски луѓе, а интересно е да се забележи дека сите важни деловни одлуки почесто се носат во сауна отколку на состаноци.

За целосно искуство на уживање во сауна, треба да ги научите правилата на однесување и бонтон за Финците да не ве гледаат во очи додека го споделуваат ова искуство со нив. Бидејќи во сауна влегувате без облека, хигиената мора да биде на прво место, па затоа е неопходно да се истуширате пред да влезете. Ако не се чувствувате удобно да бидете голи меѓу непознати, слободно покријте се со крпа.

Иако зборувањето не е строго забрането, во сауната обично се избегнуваат „тешки“ теми како политика и религија. Речиси 90% од Финците одат во сауна еднаш неделно, а најтрадиционалното време за сауна е сабота навечер.