Баба Александра (87) 9 дена ја барале во ШУМА, па останале во ЧУДО: Тоа никој не го очекувал од неа

Баба Александра (87) 9 дена ја барале во ШУМА, а останала во ЧУДО: Тоа никој не го очекувал од неа.

Пензионерката вели дека јадела лисја за да преживее, а ја нашле сосема случајно.

Пензионерка од Русија девет дена преживеала сама во шумата кај Калининград пред да биде спасена. Кога ја нашле, таа била на работ на смрзнување и раскажала како јадела лисја за да преживее.

Александра Васиљевна (87) се изгубила додека се шетала со семејството кога решила да одмори и да ги чека роднините. Но, кога се вратиле таму, откриле дека 87-годишната баба ја нема и набрзо се обратиле кај доброволци за помош, пренесуваат руските медиуми.

На десеттиот ден од потрагата, Александра Василиевна случајно ја откриле берачи на печурки. Како што се испоставило, пензионерот залутал во многу непристапна област со трева и грмушки високи како човек и клисури длабоки десетици метри. Според волонтерите, тие биле изненадени кога стигнале до неа бидејќи никој не ни помислил дека бабата може да оди таму, па ја побарале во други правци.

Пронајдениот пензионер бил пријавен од берачите на печурки кај спасувачите, кои веднаш по координатите пристигнале на местото на настанот. Таму направија многу трогателно видео од спасувањето.

Подоцна, лекарите и дијагностицирале на Александра хипотермија и дехидрација. Таа сега е во болница, а нејзината состојба е оценета како умерена. (objective.rs)