Баба научила да чита и пишува на 104 години – се надевав дека ќе успеам и дека ..

104-годишна баба од индиската држава Керала, чија голема желба отсекогаш била да оди на училиште. Иако раниот брак и животот фокусиран на одржување на домаќинството и застанаа на патот во остварувањето на нејзините соништа, таа не се откажа. Имав 16 години кога моите родители ме омажија, ниту моите браќа, ниту сестрите не знаеја да читаат и пишуваат – рекла таа. .

Сепак, нејзината желба се исполни кога конечно доби можност да се приклучи на програмата за описменување спонзорирана од владата. На 104-годишна возраст научила да чита и пишува со кутии – нешто што го сакала уште од мала.

Сакав да бидам учителка, но тоа не беше можно бидејќи никогаш не одев на училиште – рекла бабата. Меѓутоа, желбата и се исполнила кога конечно добила шанса. Таа почнала да учи пред една година и вели дека седела покрај нејзините внуци додека тие учеле и внимателно гледала, пренесува Би-Би-Си.

Таа стана главна вест откако освои 89 од 100 поени на официјалниот тест за писменост. Испитот не беше тежок – рече оваа старица. Таа додаде дека се надева дека ќе живее доволно долго за да ги види нејзините внуци како стануваат успешни и добиваат добри работни места.