БАЈКА ЗА ВОЗРАСНИ КОЈА ГО МЕНУВА ЖИВОТОТ ОД КОРЕН: Кога ќе го разберете ова, се ќе ви биде подобро!

Денеска нема да слушнете ништо помудро Мало сиво пиле седеше во чистината до неговата кокошарница и беше многу тажно: “Јас немам среќа, петлите не ме разбираат, кокошките ме навредуваат. Кокошарникот е темен, глув, празен, тажен”. Во тој момент долета огромна бела птица. Таа ги слушна зборовите на пилето, слета до него и рече:

„Не грижи се, пиле. Сакаш ли да ти помогнам да леташ во прекрасна земја каде што ќе бидеш среќен? „Не“, рече сивото пиле. „Тоа е невозможно – кокошките не можат да летаат“. “Па што?” – одговори белата птица. – “Јас ќе те научам.” „Не“, рече пилето. „Моите крилја се премали за тоа. „Не грижи се“, рече белата птица. „Сакаш да те ставам на грб и заедно да летаме?

„Не“, воздивна пилето. „Ќе летам таму и нема да имам каде да живеам. „Не грижи се“, ја увери белата птица. „Ќе ти помогнам да се погрижиш да имаш дом. „Не“, одговори тоа. “Што ќе правам таму само? Ќе бидам тажно.” „Не грижи се“, се насмевна белата птица. „Ќе ти помогнам да најдеш пријатели“.

„Не“, рече пилето. „Што ако се налутат? „Не грижи се“, воздивна белата птица. „Ќе те научам како да препознаваш вистински пријатели“. „Не“, рече сивото пиле. „Нема такви пријатели на светот. “Тогаш никој не може да ти помогне. Не заслужуваш подобро”, извика белата птица, раширувајќи ги огромните крилја и одлета … А малото сиво пиле штотуку сфати колку е неправеден светот во кој живее и колку се сурови другите.

И сега застанете и запрашајте се, дали некогаш се однесувате како ова мало сиво пиле? Дали намерно ги саботирате сите можности кои ви стојат на располагање затоа што сте заслепени од лошото расположение и претходните неуспеси?

Без промени, нема подобар живот и напредок. Затоа искористете ја секоја прилика, колку и да ви звучи безначајно. Оние кои не ја напуштија комфорната зона, никогаш не успеаја. Секогаш е полесно да се сожалувате себеси и вашите околности, но тоа никогаш не води.

Ако ништо не правиш и ништо не менуваш, тоа значи дека и онака се ти одговара.