Бебето плачеше без престан во автобус, кога ќе видите што направи возачот ќе останете без зборови

Многу луѓе осудуваат кога слушаат бебешки плач и обично директни осудувачки погледи кон мајките или татковците. Не размислуваат да помогнат, а отворено покажуваат дека им пречи „непријатната врева“. За среќа, Иван Филиповиќ, возач на јавен градски превоз, на линија 551 не е таков.

Со малку труд направи големо дело кога на разглас во автобусот пушташе детски песни.

Во автобусот што го возел влегла мајка со бебе кое почнало да плаче. Иван се вклучи за да и помогне на својата загрижена мајка и ја врати вербата во луѓето.

– Возачот на линија 551 вечерва пушташе детски песни на разглас за да ми помогне да го смирам бебето. Да не зборуваме дека не забавуваше и не врати во детството – напиша на Твитер благодарната мајка Ана Максимовиќ.

Социјалните мрежи почнаа да брмчат за благородниот „мистериозен“ возач од пругата што ги поврзува Железничката станица и Сремчица. Сепак, набрзо стана јасно кој е херојот на денот.

– На железничката станица влезе госпоѓа со бебе и штом тргнавме почна да плаче. Во автобусот беше околу 25 степени, а надвор 30-тина, па на бебето не му беше жешко, едноставно беше вознемирена, можеби не беше навикната на такви патувања или на многу луѓе околу неа. Бидејќи и јас имам шестмесечно бебе, имам многу снимени детски песни на мојот телефон и се сетив да ги пуштам.

Се одлучив за „Лисицата се разболе“ и бебето речиси веднаш се смири – приказна за необичен настан на Иван Филиповиќ, кој 15 години работи како возач, а последните три во јавниот превоз.

Според Иван, вработен во компанијата „Авала автобус“, ова не е првпат да се најде во ваква ситуација.

-Мене често ми се случувало да влезат расплакани деца и да пуштат неколку песни на разглас, а во деведесет проценти од случаите веднаш се смируваат. Инаку, системот за обраќање го користам само кога треба нешто да им објавам на патниците, доколку има промена на рутата или нешто слично – додава Филиповиќ.