Бебе родено со „вечна насмевка“ ги збуни лекарите и го маѓепса интернетот: Сега ќе има операција

Слатко бебе од Австралија родено со „вечна насмевка“ ги збуни лекарите и го маѓепса интернетот, но сега ја чека тешка операција. Австралиското бебе е родено со ретко нарушување на „вечната насмевка“, а нејзините фотографии ги топат срцата на интернет. Таа стана вирална сензација откако нејзините родители на социјалните мрежи сакаа да ја подигнат свеста за овој вроден деформитет.

Мажот Ајла Самер е роденa во декември 2021 година со билатерална макростомија, многу ретко пореметување кое предизвикува аглите на устата да не се поврзуваат правилно додека бебето е во утробата. Накратко, може да се каже дека изгледа како Џокерот да и е татко. Устата на бебето не е нормалнa Родителите на бебето, Кристина Верчер (21) и Блез Мука (20) од Јужна Австралија биле шокирани кога им било кажано дека нејзината уста не е „нормална“.

„Блез и јас не бевме свесни за оваа состојба, ниту пак некогаш сум сретналa некој роден со макростомија“. Значи, тоа беше голем шок – изјави Кристина за Џем прес. Кога Верчер првпат ја виде својата ќерка, деформитетот беше очигледен бидејќи Ајла беше многу мала. Лекарите во Аделаида првично биле збунети бидејќи претходно не го виделе случајот, а го пропуштиле и пренаталниот преглед. Им требаа неколку часа да ги известат новите родители за дијагнозата.

Ова доведе до дополнителни потешкотии бидејќи болницата имаше малку знаење за ваква ретка состојба. Сè што можев да размислувам како мајка е во што грешам, особено кога бев толку педантна во текот на целата бременост. Сепак, јас и нејзиниот татко бевме убедени од неколку лекари по генетско тестирање и скенирање дека тоа е целосно надвор од наша контрола и дека тоа не е наша вина – изјави новопечената мајка.

Во светот има само 14 такви случаи Инаку, една компаративна научна студија од 2007 година забележала само 14 вакви случаи во светот. Родителите на Ајла сега разговараат со лекарите за операција за да се поправи нејзината широка насмевка. Макростомијата е повеќе од само козметичка абнормалност бидејќи Ајла можеби нема да може да цица.

Допрва треба да се добијат точните спецификации на операцијата, но знаеме дека таа вклучува затворање на кожата што резултира со минимални лузни – изјави Кристина.

Неколку месеци по раѓањето на Ајла, нејзините родители решија да го отворат профилот на TikTok @cristinakilievercher за да ја подигнат свеста за овој деформитет со надеж дека можеби ќе најдат повеќе одговори.