Бев во долгови, немав ни за леб, а потоа го воведов правилото 3 ДЕНА и се се смени

Иако заштедата на пари за многумина изгледа како невозможна мисија, сепак постојат начини тоа да се направи сосема „безболно“.

Секако, се зависи од вас и од вашата подготвеност да промените некои навики во вашиот живот.

Американскиот новинар Џејми Рапапорт во својата колумна опиша како правилото „три дена“ и помогнало да се извлече од големите долгови.

– Дури кога го видов разочарувањето во очите на мајка ми кога по десетти пат побарав да ми позајми пари за да го поправам автомобилот, сфатив дека повеќе не можам да живеам во долгови. Ништо немам заштедено од 2016. Доцнев со банкарските плаќања, колата ми правеше чудни звуци. Знаев дека морам да се променам – напишала Џејми која тврди дека секогаш знаела дека мора да штеди.

– Си реков дека ќе почнам да управувам со моите пари кога ќе добијам подобро платена работа. И добив подобро платена работа, но го потрошив секој денар што го добив. Сè уште купив скапо кафе и сендвичи – вели таа.

Гледам нешто и морам да го купам
Таа тврди дека не можела да заштеди ништо бидејќи купувала работи на импулс. Кога забележала некој предмет, морала да го има. Таа вели дека нејзината мајка и дала многу добар совет: „Ми рече дека ако уште сакам нешто утре, можам да се вратам и да го купам и да не се чувствувам виновна. Го слушав таа вечер и до ден денес не се сеќавам што сакав да купам – искрен е Џејми.

– Лежев во кревет, под стрес како и обично, кога размислував за се што научив за заштедата на пари. Решив дека конечно морам да го искористам и да видам колку добро функционира. Повлеков 20 долари во готовина откако ја платив киријата и осигурувањето на автомобилот и имав цел да ги направам парите што ги собрав да траат што подолго. На почетокот беше исклучително тешко. Одбив да излезам со другарите, ги игнорирав искушенијата. Почнав да штедам – ​​објаснува таа.

Две недели подоцна добила плата, но сепак штедел. Кога по некое време ја погледнала својата банкарска сметка, забележала дека на сметката има 200 долари. Тогаш сфатила дека може да заштеди без никакви проблеми и решила да следи неколку правила.

Правилото на три дена
– Си реков дека нема да купам производ ако можам да го користам само еднаш (кафе, брза храна), но ако навистина го посакам тој производ три дена подоцна, би можел да се вратам и да си го дозволам. Не знам каков импулс купува ова тридневно правило спречи. Се сеќавам само дека три дена сакав сендвич, а потоа бев награден. Се сеќавам дека бев разочаран затоа што можев да направам подобар, побрз и поевтин во мојата куќа. Заштедував пари, време и слабеењето беше очигледно бидејќи бев посвесен што го хранев своето тело – заклучил Џејми Рапапорт.