Бездомникот нашол паричник во ѓубре – веднаш знаел што да прави

Копајќи по ѓубрето, бездомник пронашол паричник во него. Веднаш знаеше што да прави со него. Има навистина прекрасни луѓе со добро срце во светот. Еден таков човек е и бездомникот во оваа приказна. Едно утро, една постара дама, Евелин Топер, застанала во кафуле на пијачка. Откако платила, паричникот го ставила во задниот џеб. Но, кога се вратила дома забележала дека нема паричник. „Се беше во тој мал паричник“, објасни Евелин, „Секоја картичка што ја имав. Сè што имав. Бев многу вознемирен“.

Таа ситуација можеше да остане толку непријатна и трагична што немаше бездомници со добро срце. Шон Кари бил бездомник пет години. И додека копаше низ ѓубрето зад кафулето, го најде паричникот на Евелин. Тој беше во многу искушение. Иако немаше готовина внатре, тој можеше да ги користи нејзините картички. Всушност, еден од неговите пријатели му рекол да го направи токму тоа. Но, иако Шон е бездомник, тој е многу искрен. Знаеше дека паричникот му припаѓа на некого и дека користењето картички е еднакво на крадење.

Така Шон ја нашол Евелин и и го вратил паричникот. „Го направив тоа затоа што имам срце. Така сум воспитан“, изјави Шон. Евелин врескала од радост кога сфатила дека го нашол нејзиниот паричник. Ова прекрасно дело имаше многу позитивно влијание и на 12-годишната внука на Евелин, Микајла Гунард. Микајла наполнила 12 години и на гостите им рекла дека наместо подароци бара донации, но тогаш сè уште не знаела за што. Сакав да ги дадам парите на некој на кој навистина му беа потребни“, рече Микајла.

Бог одговори на нејзината желба. Откако ја виде добрата работа на Шон, Микајла реши да го награди. Кога дошло време за роденденската прослава, таа оставила корпа за донации со слика на Шон. Гостите вложија пари во неа, а Микајла собра неколку стотици долари. Сите тие пари Микајла му ги дала на Шон како награда за неговото добро дело. Тоа беше подарок што Шон не го очекуваше. „Навистина сум трогнат“, рече Шон откако ги доби парите, „благословен сум. Тешко е да се каже со зборови“.

Микајла се надева дека целата оваа приказна ќе ги мотивира другите да даваат на оние на кои им е потребна. Тој вели дека тоа е потсетник дека можеме да стануваме секогаш кога ќе паднеме.