Без да се советува со снаата, свекрвата ги дупнала ушите на својата внука – Што мислите дали е во право?

Жената полуде откако видела дека свекрвата самоиницијативно ги прободи ушите на тримесечната ќерка. „Семејството на мојот сопруг и јас во минатото наидовме на некои културни пречки. Се трудам да се држам настрана од нив, но кога ќе ги вклучат и моите деца (имам четиригодишно момче и тримесечна ќерка), не можам“, напиша таа на социјалната мрежа.

Како што вели, обетка на увото е дел од културата на семејството на нејзиниот сопруг, а најмногу им се прави на бебињата веднаш по раѓањето. „Не се чувствував добро поради тоа. Знаев дека детето нема да се сети и дека болката е занемарлива, но сакав еден ден да одлучи сама дали сака да го направи тоа или не. Да, можам да ги излечам дупчината, но повеќе би сакала таа да избереше“, објасни таа.

Таа и рекла на свекрвата дека сака да ја почитува нејзината позиција, а нејзиниот сопруг се согласил. Мислела дека е средена работа, а потоа три месеци по породувањето ја оставила ќерката кај свекрвата. „Кога се вративме, ушите на моето бебе беа дупнати. Таа ми рече дека тоа го направила со помош на сестра ми. Тоа им го направи на сите бебиња во семејството и тоа е традиција за неа.

Бев бесна. Се почувствував нападната, ги зедов моите деца и и реков да оди. И мојот сопруг полуде, па се скара со неа пред куќата, а таа си замина“, ја раскажа ситуацијата. Од тој ден таа не и дозволува на свекрвата да се гледа со внуците, а ги прашуваше луѓето дали греши. Многумина сакаа да го кажат своето мислење. „Воопшто не е во ред. Не е дека ги бојадисала ноктите на своето внуче, па штетата може да се поправи.

Таа направи дупки во ушите на вашето дете. Непростливо “, вели едно лице. „Децата се ваши, не нејзини. Ако не може да ги почитува туѓите одлуки, тогаш тоа не е добар избор за чување деца“, додаде друг. „Твојата свекрва ти работела зад грб и не треба да ги гледа децата ако не може да следи едноставни упатства“, заклучува третата.