Бескраен океан: Најголемиот аквариум во светот со 68.000 животни (ФОТО)

Темата на аквариумот е „бескрајниот океан“, а идејата е да се симулираат природни живеалишта на различни видови, кои ќе живеат подеднакво хармонично како во дивината …

SeaWorld Abu Dhabi, огромен воден парк во Обединетите Арапски Емирати, ќе ги отвори своите врати следната година на островот Јас и ќе им овозможи на посетителите да влезат во чудесниот простор од 183.000 квадратни метри посветен на животот во морињата и океаните.

Изградбата на најголемиот затворен аквариум во светот, кој полека но сигурно привршува, веќе привлекува голем интерес.

Во аквариумот од 25 милиони литри ќе бидат сместени 68.000 ајкули, вклучувајќи ајкули, широк спектар на риби и морски желки, кои може да се гледаат преку прозорец висок 20 метри на неколку нивоа.

Темата на аквариумот е „бескрајниот океан“, а идејата е да се симулираат природни живеалишта на различни видови, кои ќе живеат подеднакво хармонично како во дивината. Меѓу најавените атракции се интерактивни изложби кои ќе ги одведат посетителите на патување од Северот до Јужниот Пол, а за пофалба е и проектот Yas Island SeaWorld Research and Rescue Centre.

Истражувачкиот центар ќе се занимава со проучување на морето, грижа за животната средина и спасување на загрозени растителни и животински видови. Научниците своето знаење ќе го пренесат на посетителите, а ќе се организираат и еколошки акции за подигање на глобалната свест за зачувување на сината планета.