Благодарно срнче: Не се одвојува ни еден момент од човекот кој го спаси!

Како случаен сведок на раѓањето на две мали срнчиња во дворот на неговата куќа во близина на Националниот парк Јелоустоун, Дариус Саснаукас стана горд сопственик на ново милениче – срнче!

Минатата година, срнчето не можеше да го стигни своето семејство срнчиња бидејќи ја повреди ногата, па овој Литванец што реши дека е најдобро да го однесе дома со него.

Јас не поддржувам чување на диви животни како домашни миленици, но ова беше навистина посебна ситуација – рече Дариј. Тој и ја преврзал повредената нога и ја хранел на секои четири часа. Љубовта и наклонетоста помеѓу овој човек и срнчето растеа од ден на ден сè повеќе, а животното растеше поблиску до Дариј и кучето на Дариј.

Љубовта и негата му помогнаа на срнчето да застане на нозе. Поради тоа, Дариј се обиде да ја врати во пустината, но без успех.

Кога и да ја однесеше во пустината таа се враќаше секој пат. Таа е толку навикната на мене и на кучето, не следи насекаде. Таа дури почна да ме лиже, бидејќи тоа го виде од кучето кое од љубов постојано не лижеше – вели Дариј.

Поминаа неколку месеци и Дариј конечно ја виде мајката на Ланет во неговиот двор. Тој брзо ја пушти минатата година надвор, и тоа му се придружи на неговото семејство и налета на шумата. Подоцна повторно го забележа ова симпатично семејство и забележа ужива во животот и трчањето во природа.