Богат сретнал сиромашен рибар и почнал да го задева: Неговиот одговор се прераскажува со години!

Еднаш одамна имаше еден бизнисмен кој додека шеташе покрај плажата во близина на едно мало бразилско село, здогледа рибар како седи под дрво, ја пуши својата цигара и ужива во прекрасната глетка пред него.

Кога бизнисменот го прашал зошто седи под дрво и пуши и не прави ништо, тој одговорил дека уловил доволно риба за еден ден.

Слушајќи го ова, богаташот налутено му рекол: Зошто не ловиш повеќе риби наместо да седиш таму под сенка и да губиш време?

Рибарот го прашал: Што би правел со таа риба? Бизнисмен: Можеш да ја продадеш рибата. И ако заштедите доволно пари, можете да купите поголем брод.

Рибарот: Што би правел тогаш? Бизнисмен: Можете да одите на риболов во подлабоки води и да уловите уште повеќе риби, да заработите уште повеќе пари.

Рибарот: Што би правел тогаш? Бизнисмен: Можете да купите многу чамци и да ангажирате повеќе луѓе да работат за вас и да заработите уште повеќе пари.

Рибарот: Што би правел тогаш? Бизнисмен: Можеш да станеш богат човек, бизнисмен како мене.

Рибарот: Што би правел тогаш? Бизнисменот: Па тогаш би можел да уживаш во твојот живот.

Рибарот: Зарем тоа не го правам сега?

Не треба да чекате утре за да бидете среќни и да уживате во животот. Не треба ни да се збогатите за да уживате во животот.

Животот е само момент и треба да се живее до максимум. Како што би рекле некои мудри луѓе: Вашето богатство не е во она што го имате, не во материјалните добра што ги поседувате, туку во она во што уживате.