Босанец опишал како е на работа во Германија: „90 отсто се Балканци; Кога е најтешко, пееме“

– Кај нас 90 проценти се Балканци. Така, секое утро, секој ден, што би рекле, кога е најтешко, пееме.

На социјалните мрежи вирално стана видео од едно градилиште, поточно тунелот. На видеото се гледа како луѓето прават исклучително напорна работа во утробата на земјата, но кога имало пауза тие пееле како да им е последен пат во животот.

Во главната улога беше Ален Чолак од Какања.

Чолак моментално е во Франкфурт, каде работи како дизајнер на фасади. Тој замина во Германија пред три до четири месеци, со желба да види како е во оваа, за многу балканци, „ветена земја“.

Секогаш е толку весело. Вели дека тој и неговите колеги се секогаш среќни, без разлика колку работа имаат.

– Кај нас 90 проценти се Балканци. Така, секое утро, секој ден, што би рекле, кога е најтешко, пееме.

А кога сме во неволја, мил Боже, нека се реши се. Колегите се фини луѓе, одлични луѓе – вели Чолак за порталот „Аваза“.

Во Германија пристигнал со намера да види каква е состојбата, а во Босна и Херцеговина сопругата ја оставил со две деца, осумгодишна ќерка и седуммесечен син.

-Размислувам да се вратам во мојата Босна, и таму има проблеми. Германија не е како што велат луѓето. Луѓето велат „Германија е, пари се“, но тоа не е точно. Можеби некогаш беше, но не сега. Имам работа и во Босна. Отидов да видам како е овде. Потребни се години и години да се работи таму и треба да се работи за Германец да постигне нешто. И овде кичмата „крши“, ако не и полошо – ни вели Чолак.

Добриот работник секогаш има работа. Секогаш бил заинтересиран за Германија, иако имал работа и во Босна и Херцеговина.

– И реков на жената, ќе одам да видам и ќе се вратам наскоро. Добриот работник, чесен и весел секогаш има работа, особено сега кога многу луѓе ја напуштија Босна и Херцеговина – вели Чолак.

Во БиХ има голема побарувачка за квалитетни работници, а на Чолак се радува тоа бидејќи, како што вели, конечно се вреднуваат работниците.

– Дојде такво време, фала богу. Сега работникот е повеќе ценет. Толку убава, прекрасна земја, богата со минерали и вода, добри и гостопримливи луѓе… но немаме потреба да доаѓаме во туѓа земја, да ја градиме, подобро е да си изградиме своја – рече Ален Чолак.