Брат и сестра изгледаат постари од родителите! (ВИДЕО)


Кешав и Ањали Кумар, брат и сестра од индиската држава Џарканд, страдаат од две ретки медицински состојби познати како кутис лакса и прогерија, поради кои изгледаат неверојатно стари за нивните детски години! .. Братот и сестрата од Индија се појавија на светските наслови на шокантните вести „Братот и сестрата на Бенџамин Батон“ во 2016 година. Тогаш малата Анџали имаше 7 години, а нејзиниот помал брат само 18 месеци, но и тогаш тие и двајцата не изгледаа како осумгодишници!

Не само што нивната кожа била невообичаено збрчкана и опуштена, туку и двајцата страдале од болки во зглобовите поврзани со прераното „стареење“. Оваа парадоксална ситуација им го донесе прекарот „братот и сестрата на Бенџамин Батон“, по измислен лик од расказот на Ф. Скот Фицџералд. На Кешаву и Ањали Кумар им била дијагностицирана прогерија и кутис лака, две исклучително ретки состојби кои, за жал, се неизлечиви.

И лак и прогерија имаат симптоми кои се повеќе од длабоки во кожата, а пациентите генерално имаат ниско ниво на имунитет и веќе се изложени на висок ризик за артритис, инфекции на градниот кош, па дури и срцев удар. Родени во Ранчи, главниот град на индиската држава Џарканд, Кешав и Анџали, тие мораа да се соочат не само со болките во зглобовите предизвикани од нивната состојба, туку и со малтретирањето и потсмевот на другите деца кои ги нарекуваат различни потсмевни прекари и исмејување на нивните многу изглед.

„Децата на училиште ме викаат со имиња како daadi amma (баба), budhiia (стара дама), bandariia (мајмун) или hanuman (хинду мајмун мајмун) и тоа ме нервира“, рече Анџали во интервјуто. Уште во 2016 година беше објавено дека таткото Шатруган Рајак и мајката Ринки Деви сакаат да можат да направат повеќе за своите деца, но лекарите им рекоа дека нема начин да им помогнат во Индија, па дури и во странство, единствената опција е да болката станува поподнослива.

Семејството не било во добра финансиска состојба, па не можеле да си дозволат никаков алопатски лек, две деца се лекувале само со хомеопатски лекови кои немале позитивни ефекти. За среќа, работите се сменија на подобро за Кешава и Ањали откако нивната приказна првпат беше објавена во медиумите, пред речиси шест години.

Откако фотографиите од нивните постари луѓе станаа вирални, невладината организација наречена Care Today Fund ги контактираше родителите на браќата и сестрите и им понуди медицинска помош. Оттогаш, Анџали и Кешав беа подложени на затегнување на лицето за да ги ублажат брчките и опуштената кожа и да изгледаат многу подобро отколку во 2016 година.