Факт е дека не постои совршен брак, порано или подоцна паровите се соочуваат со проблеми кои понекогаш е тешко да се надминат, па односот станува неподнослив.

Ова се некои од проблемите кои се јавуваат во секој брак. Осаменост: Најтешко е да се чувствувате осамено кога сте во врска или брак. Доколку ова чувство често се јавува треба да разговарате со партнерот и заедно да го надминете. Осаменоста може да биде знак дека не сте доволно отворени кон партнерот или дека вашите обиди да се поврзете со него не се оствариле како што посакувате.

Минување низ тешки ситуации: Некои брачни партнери се зближуваат, а некои се разделуваат кога ќе се појави одредена животна препрека или тежок момент. Тие предизвици за некои се тест за издржливост, за други се капка што ја прелива чашата. Понекогаш притисокот е преголем, како и одговорноста со која треба да се носат партнерите, па врската се распаѓа.

Стресот :Стресот е еден од најчестите проблеми во брачниот живот, а може да биде предизвикан од различни ситуации како семејни проблеми, финансиски тешкотии и слично. Стресот предизвикан од семејството може да биде поврзан со децата, проблеми со некој член од семејството и слично. Стресот и начинот како се справувате со стресот може да создаде повеќе стрес.

Досада: Досадата е многу потценет сериозен брачен проблем. Со текот на времето партнерот може да се досадува од врската, од монотонијата во брачниот живот и релацијата работа, деца, сопруг/а. Станува досадно бидејќи односот станал предвидлив. Еден пар може да прави исти работи секој ден со години без никаква промена, односно без некој предизвик.

Нема спонтани моменти, врската е монотона и така досадата може да стане проблем. Особено ако еден од партнерите запознае интересна личност која ќе внесе свежина во неговата монотона ситуација на живеење.