Бремената мајка почувствувала дека нешто не е во ред со бебето – фала богу ги послушала своите инстинкти

Џема Остин во 22-та недела од бременоста имала чувство дека нешто не е во ред со нејзиното бебе. Иако немаше други знаци на проблем, мајчиниот инстинкт и кажа дека нешто не е во ред. И фала му на Бога, таа послуша! Дали некогаш сте имале необјасниво чувство дека нешто не е во ред? Токму тоа и се случи на Џема Остин и на крајот го спаси животот на своето неродено бебе! Џема била бремена во 22 недела и отишла на прошетка со кучето кога одеднаш почувствувала потреба да го провери своето бебе.

Беше силно чувство кое, за среќа, избра да не го игнорира. „Само имав чувство дека треба да го посетам мојот советник. Немав никакви симптоми, но само знаев дека морам да одам“, објасни мама. Џема продолжи: „Не можев да го игнорирам тоа. Тоа беше инстинкт на мајка“. Зачнувањето не било лесно за Џема Остин и нејзиниот партнер Пол Џордан. Со години се мачеле да забремени, а потоа трагично доживеале спонтани абортуси и мртвородено бебе.

„Ме прашаа зошто дојдов“, рече таа. “Дали боли? Но, јас само реков дека тоа е мојот инстинкт“. Џема можеше да каже дека и треба нејзиното бебе. А повнимателниот поглед покажа дека таа беше во право! Лекарите откриле дека грлото на матката на Џема е отворено 8 мм, а тоа не било случај во тој месец од бременоста. Во болницата го сошиле грлото на матката и ја држеле Џема во мирување две недели. Но, во 24-та недела нејзиниот мал син пристигна рано.

Џема Остин и нејзиниот партнер Пол Џордан на своето дете го нарекоа Аксел. „Тој беше толку мал кога се роди“, објасни таа. Морав само да го држам за момент пред да го одведат“. Следните денови беа предизвик и за мајката и за детето. И двајцата се бореа со сепса по раѓањето на Аксел, а Аксел имаше и напад во првата недела од животот. Момчето поминало 107 дена во болница борејќи се да преживее.

Меѓутоа, чудесното бебе ги надмина сите шанси, без сомнение, делумно благодарение на брзата акција на неговата мајка кога почувствувала дека нешто не е во ред. „Тој беше вклучен и исклучен на апаратот за одржување во живот“, се сеќава Џема. „Но, тој беше толку мал борец. Знаев дека ќе успее“. Доколку Џема Остин ги игнорираше нејзините инстинкти, работите можеа да одат сосема поинаку. Овие видови стимули можат да потекнуваат од Светиот Дух, предупредувајќи нè за нешто што треба да направиме. За среќа, Џема послуша.

Момчето сега е живо и здраво и си игра со родителите. „Тој е чудо“, рече Џема. „Многу сум среќен што го имам“