Будала не може да навреди паметен човек: Еве зошто е тоа така!

Животот е премногу краток за да го потрошите на незадоволство Чувството на огорченост поради моменталната ситуација не ни дозволува да дишеме правилно. Но, можете да се ослободите од гневот, со разбирање на неговата суштина, и тогаш ќе живеете мирен и прекрасен живот. Ова бара секојдневна, напорна работа, но вреди да се … Од каде доаѓаат навредите? Огорченоста настанува кога постапките на блиските луѓе не се совпаѓаат со очекувањата. Ова се нарекува и залудни очекувања или надежи:

Очекуваме нашиот сакан маж да не разбере. Да разбереме колку ни е потребна неговата помош и посветеност, без да мора да го прашаме. Очекуваме таткото на нашето дете да се сеќава кога детето има часови на училиште, кога има тренинг и да не ни се лути ако го предупредиме дека доцни …Очекуваме дека родителите ќе ни помогнат во воспитувањето на децата, а велат веќе сме подигнале сопствен живот … Очекуваме разбирање од пријателите, а тие се зафатени со решавање на лични проблеми …

Примери има многу, но секој од нив ќе остане како горко разочарување во нашите глави и во нашите срца. Колку повеќе очекуваме, толку огорченоста станува посилна. Од каде доаѓа очекувањето Луѓето кои често се потсвесно навредувани веруваат дека сè МОРА да биде: Мажот мора да им донесе кафе и појадок во кревет … Децата мора да ги слушаат своите родители … Пријателите мора да помогнат во тешки моменти … Родителите се должни да им помагаат на своите деца и да ги издржуваат …. Дали знаеш зошто?

И кога настаните почнуваат да се одвиваат спротивно на нивните очекувања, личноста доживува разочарување. И тешко дека во тој момент ќе сфати дека се повредува себеси, дека овие навреди не доаѓаат од страна, туку од него самиот. Да повториме уште еднаш: Очекувајќи помош од другите, се навредувате себеси! Очекувам да добиете нешто од другите, а вие самите ништо не сте дале! Еден ученик еднаш го прашал својот духовен учител: „Учителе, ја разбравте Божествената Мудрост, секогаш сте во состојба на целосен одмор и добро расположение. Никој не ве нервира, не се лутите во ниту еден момент. Научете ме на такво однесување.

„За да го научам ова, донеси ми проѕирна кеса и компири. Ученикот прави како што му наложил наставникот: „Кога ќе се налутите на некого, напишете го неговото име на компирот и ставете го во кеса“, вели наставничката. „Дали тоа е сè што треба да направам? збунето праша ученикот. „Не, секогаш треба да ја носите оваа торба со себе каде и да одите. И секогаш кога ќе се нервирате или ќе се навредите, морате да додадете компири во таа кеса!

„ Добро “, рече студентот. Помина некое време, чантата стануваше се потешка и потешка. Освен тоа, компирот почнал да се расипува и да испушта силен мирис. Потоа ученикот отишол кај наставникот и му рекол: „ Не можам повеќе да ја носам оваа смрдеа со себе. Што да правам? „ Дали знаете дека го носите истото во душата секогаш кога ќе дозволите некој да ве налути или навреди?

Кога дозволуваш нешто или некој да те навреди, не си ни свесен колку си ја оптоваруваш душата. Со текот на времето, товарот станува се поголем. Горчината станува навика, а навиката карактер. Ти дадов можност да го носиш товарот во торба, и да имаш можност да го оставиш покрај пат кога ќе стане неподносливо. И што направи? Го носеше секаде со себе!

Незадоволството е само во вашата глава. Ослободете се од огорченоста во вашата глава и ќе станете навистина среќна личност!“