ВЕДРАНА РУДАН: СЕ ПОМАЛКУ ГИ САКАМ МОИТЕ ДЕЦА И НЕ МЕ ГРИЗЕ СОВЕСТА – ТИ ГО ПОСВЕТУВАШ ЦЕЛИОТ ЖИВОТ НА НИВ, А ЕВЕ КАКО ТИ ВРАЌААТ ТИЕ!

Ведрана Рудан отворено ја поткрена темата за неблагодарноста на децата и нивниот однос кон родителите. Мислев дека тоа само ми се случува. Имам дете. Моето дете има дете. Мојот сопруг и јас сакавме да го имаме внучето покрај нас. Не по секоја цена, бидејќи детето на моето дете, кое веќе не е мало дете, се однесува како дете. Вие што немате дете или внуче не знаете за што зборувам.

Па ќе ти објаснам иако не те интересира оваа тема. Добро за тебе. Јас и мојот сопруг, бидејќи сме стари, не ја разбираме генерацијата на моето дете. Таа генерација од ден на ден им повторува само една реченица на своите родители, не ни се мешај во животот, понекогаш и повеќе лично – НЕ МИ СЕ МЕШАЈ ВО МОЈОТ ЖИВОТ!
Што значи тоа, прашав. Одговорот е многу едноставен.

Моето дете и мажот ми имаат право да не бидат малтретирани со телефонски повици, но секогаш е вистинско време да побарам од вас широк спектар на услуги на сите времиња. Откако четириесет години им дадовте душа и тело, секогаш мислевте на него и секогаш тоа ти било на прв ред“. Кога ќе го слушнете тоа од вашето дете, од вас се очекува да молчите, да се насмеете, а не злобно. Не ми се мешај во животот! Конечно разбрав што значи тоа и кого имав во мојот живот.

Немам дете, имам партнер. Не ми вика, не бара да не му се мешам во животот, не дивее кога ќе му се јавам, никогаш не ми го исклучува телефонот, брзам, имаш минута да ми кажеш што те мачи. И навистина ништо не ми пречеше. Само сакав да го слушнам гласот на моето дете. Дете кое порано многу го сакав и кое од ден на ден се помалку го сакам.

Не се чувствувам виновна за тоа и не, моето дете нема да ме натера да се чувствувам виновена за сите мои неуспеси. Па, не ми требаш, уште не носам пелени, ми требаше твојот глас, твојата насмевка, ми требаше твоето дете. Дете кое нема да пука со флип-апостолки во ТВ екранот, кое нема да појадува напладне, кое нема да плука на ручекот и да гледа цртани за да ора цела куќа. Не, не се чувствувам виновна што се помалку ми треба моето дете и моето внуче. Има живот без деца и без внуци. Го има!

И треба да уживате. Што има лошо да гледаш бугенвила, да шеташ покрај морето со човекот на твојот живот, да грицкаш семки од тиква во кафана на брегот, да читаш книги, да го гушкаш за врат сопругот? Што недостасува во животот без дете и внуче Ех, како можам да уживам без да викам, во вечната анализа на моите грешки од седмиот век, велејќи дека „ние“ не ги разбираме „нив“ затоа што „ние“ живеевме во систем во кој „нас“ не убиваше работата.

„Ние“ работевме од седум до три и тогаш бевме бескрајно слободни и без стрес. Хаха. Некои од нас, не мал број, направија две работи во тој систем за да можеме да ги враќаме кредитите, некои од нас сè уште работат од седум наутро до девет навечер секој ден во неделата, иако некои од нас имаат шеесет. а некои се зад нас. Не ми се мешај во животот!

Треба да го почитувате тоа и да очекувате вашето дете да не се меша во вашиот живот. А кога ќе дојде време за ставање пелени, зборувам за себе, обезбедив десет илјади швајцарски франци за да платам за евтаназија во Швајцарија.