(ВИДЕО)Мечот на Наполеон продаден за 2,8 милиони долари

Предметите понудени од аукциската куќа Rock Island Auction Company со седиште во Илиноис биле продадени на 3 декември по телефон на купувач кој останал анонимен, изјавил за AFP претседателот на компанијата Кевин Хоган.

Вредноста на мечот и петте украсени пиштоли се проценувала на 1,5 до 3,5 милиони долари. За 2,87 милиони долари, „купувачот на колекцијата на Наполеон носи дома многу ретко парче историја“, рече Хоган.

Мечот бил „крунскиот скапоцен камен“ на колекцијата, тврдат аукционерите. Оружјето го изработил Николас-Ноел Буте, кој тогаш бил управител на државната фабрика за оружје во Версај.Се верува дека по неговото крунисување како император, Наполеон му го подарил мечот на генералот Жан Андош Жуно, но сопругата на генералот подоцна била принудена да го продаде за да ги отплати долговите. Го пронашол лондонскиот музеј.

Американски колекционер бил неговиот последен сопственик, но човекот починал неодамна, според аукциската куќа.Славниот Корзиканец е еден од луѓето во француската историја кој предизвикува најголеми поделби бидејќи на неговиот огромен придонес во создавањето на модерна држава се спротивставува неговиот империјализам и воинственото однесување.