(ВИДЕО)Приказната за момче (10) кое живее само ги стопи срцата на целиот свет

Животот никогаш не му бил лесен. Ја загуби својата мајка кога беше многу мал и мораше да живее со својата баба додека неговиот татко се обидуваше да најде работа во градежништвото. Трогателната приказна за момче (10) од рурален Виетнам, кое одбива да биде посвоено откако го загуби целото семејство, живеејќи само и работејќи на поле по цел ден, ги стопи срцата на милиони луѓе ширум светот.

Додека повеќето десетгодишни деца немаат за што да се грижат, освен да одат на училиште и да уживаат во своето детство, Данг Ван Кујен ги поминува деновите работејќи на полињата околу својот скромен ден во едно оддалечено село во Виетнам. Јас садам зеленчук и барам нешто што може да се јаде за да го наполни стомакот, им рече тој на новинарите.

Ситуацијата драстично се влоши откако неговиот татко почина во несреќа на работа и неговата баба повторно се омажи во друго село. Таа почина кратко потоа, а потоа остана без никаква поддршка.

Момчето се потпираше на финансиската поддршка на неговиот татко кој редовно испраќаше пари дома за храна, облека и други потреби, баба му готвеше дотогаш. Сега, кога веќе не се со него, тој мора се да направи сам. Во извештајот што го направија виетнамските медиуми, момчето е прикажано како сади зеленчук во полето околу својот дом и собира бамбус за да готви.

Тој поминува денови и ноќи во напуштена колиба со покрив, но не сака да биде посвоен од друго семејство. Откако слушна за смртта на таткото на Кујен, неговиот учител успеа да собере доволно пари за да го закопа дома и ги предупреди властите за ситуацијата на момчето. Бидејќи неговите баби и дедовци не изразиле желба да го однесат момчето да живее со нив, единственото решение било сиропиталиште или посвојување деца.

Не сакам друго семејство или какво било посвојување, можам да се грижам за себе – тој ги одби сите можни опции. Данг Ван Кујен во моментов се потпира на великодушноста на своите соседи за храна како оризот, и самиот одгледува бамбус и зеленчук. Единствено во што не ми е удобно е ноќе сам, призна тој пред новинарите.

Откако наставникот на момчето ја сподели приказната, виетнамските медиуми почнаа да пишуваат за него, а поддршката доаѓа од целата земја. Некои се понудија да го посвојат, други се подготвени да донираат материјали…

Момчето, и покрај напорите, никогаш не пропушти ниту еден ден на училиште. Тој вози велосипед секое утро, посетува часови, а потоа се враќа дома за да ги извршува своите секојдневни работи.
Погледнете го видеото ТУКА