(ВИДЕО) Бездомник со партија шах ги релаксира луѓето на улица

Лоран е локален херој на населбата Иксел во Брисел. Атипичен бездомник чија душа ја храни среќата на луѓето околу него, повеќе од полн стомак и топло ќебе. Тој е познат по неговата опсесија со шахот. Не само за играње, туку за дозволување на другите да уживаат во играта. Насмевката секојдневно му стои на лицето, бидејќи на своите сограѓани опседнати со брзиот живот им дава дел од денот за релаксација, им дава можност да го забават својот животен ритам и да ги оттргнат мислите од метежот со кој тие се опкружени.

Не сум свесен што им носи тоа на луѓето. Да, слушам како зборуваат и велат дека тоа е како балон со кислород во нивниот ден, во нивниот живот – вели Лоран.Тој успеал да го огради својот агол со наредени шаховски табли на главниот плоштад во Иксел. Само дојдете, седнете и играјте – и Лоран е задоволен. Од вас зависи колку ќе споделите. Во пораката напишана на масата Лоран истакнува дека сите пари првенствено се вложуваат во нови игри, табли и фигури.

За прв пат играв само со мојата шаховска табла. Некој чекаше автобус на станицата и дојде кај мене со банкнота од 10 евра, а јас реков дека таблата не се продава, а тој рече дека е само за забава. Реков дека забавата е бесплатна – се присетува Лоран.

Пред да организира бесплатни натпревари на локалниот плоштад, Лоран имал бурен живот, решавајќи целосно да раскине со минатото: Тоа е приказна која се враќа 17 години наназад. Излегов од затвор. Решив да си ја вратам слободата по мои услови. Имам пет дипломи и две правни лиценци. Се откажав од се за да делам шах за луѓе на кои им е потребна, луѓе без правни документи, луѓе кои минуваат низ мизерија кога ништо не бараа – истакнува Лоран.

Секој има најголема болка, особено оние без покрив на главата и редовен оброк на маса. И покрај тоа, Лоран го освоил своето парче слобода со шаховски фигури и ја најде смислата на својот живот.