ВИДЕО: Еве како Норвежаните вадат трактор од калта

Случајно се заглавуваат и тракторите во длабока кал, па треба да се донесе друга силна машина за да се извлече. Но, норвешките селани дошле до интересна идеја како да го решат овој проблем „со стап и конец“.

Решението го најдоа во системот на лост. Потребни ви се две парчиња синџир, две силни парчиња дрво и што е најважно, одлично чувство за гас.

Парче дрво, чиј дијаметар е поголем од дијаметарот на задното тркало, но не премногу, се врзува за тркалото со помош на синџири.

Второто парче дрво се става на патеката на првото, за да се запали гасот и по неколку метри тракторот се извлекува од печурката.

Се разбира, многу е важно да се внимава со гасот! Тракторот може да биде многу опасна машина, а сите сме сведоци дека, за жал, честопати гинат трактористи.

Погледнете го и споделете го видеото со вашите пријатели: