(ВИДЕО) Овој човек влезе во Гинисовата книга ЗА НАЈДОЛГ НОС ВО СВЕТОТ

Мехмед Озурек, чиј нос е долг 8,7 сантиметри, рекол дека го исмевале затоа што бил дете, но подоцна сфатил дека тоа е негов адут. Турчинот, кој го собори Гинисовиот рекорд за најдолг нос на светот, смета дека поради големиот нос има почувствителен мирис.

-Пријателите ме викаа „нос“ за да ме нервираат. Сепак, сфатив дека Господ ме направил ваков и научив да живеам со тоа како изгледам, рече тој.Озурек е убеден дека може подобро да ги детектира мирисите поради големиот нос.

На пример, кога ќе влезам дома, веднаш можам да кажам што се зготвило тој ден – додава тој.Мехмед има и неколку трикови во ракавот, а еден од нив е дека може да дува балони со носот. Го сакам мојот нос. Господ ме благослови со тоа – рече тој.

Гинисовата книга на рекорди нема потврдени податоци за претходниот рекордер, но Томас Ведерс, циркузант кој живеел во Англија во 1770-тите, наводно имал нос долг неверојатни 19 сантиметри.