Видео / Погледнете што направи со автомобилот за да ја намали потрошувачката на гориво

Првата е дека се работи за едноставни домашни модификации, а втората е дека цената не расте до небо Потрошувачката на гориво е под влијание на повеќе фактори , од кои еден од најважните е аеродинамиката. За тоа е свесен и овој сопственик на Subaru Impreza, кој соочен со поскапувањето на горивото, решил да го надгради автомобилот за да ја намали потрошувачката на гориво.

Со цел да се подобри, сопственикот на каналот на YouTube Think Flight се одлучи за надградба на телото. Но со два предуслови. Првата е дека се работи за едноставни домашни модификации, а втората е дека цената не расте до небо. Пред да го дизајнира задниот дел на автомобилот, тој ги проучувал законите и видел дека има само две ограничувања, имено дека задните светла и регистрацијата мора да останат видливи.

Користејќи лесни и евтини материјали како панели со стиропор и обичен картон, тој направил продолжување на задниот дел. Сè беше поврзано со селотејп, а по првиот тест резултатот покажа дека потрошувачката навистина паднала, дури за 13,7 отсто. Сето тоа го постигна со модификации во гаражата, кои ги направи за неколку часа.

Сопственикот не е задоволен од добиениот ефект, па почнал да истражува како би можел дополнително да ја намали потрошувачката на гориво. Со едноставен тест со ленти, тој ги виде проблематичните области со турбулентен проток и дополнително откри проблем под подот на возилото, каде што треба да се пренасочи воздухот.

Тој очекува дека со куполната завршница и малите промени на предниот браник и прагови, дополнително би можел да ја намали потрошувачката и тоа значително.

Многу веројатно наскоро ќе имаме можност да видиме ново видео, а со тоа и дали е можно со евтини модификации да се намали потрошувачката за повеќе од 25 проценти. Секако, зборуваме за возење со постојана брзина на отворен пат.