ВИДЕО: Себичен татко ја оставил посвоената ќерка на страната на патот, а потоа …

Родителите треба да се грижат за своите деца во сите ситуации. Тоа е една од најтешките, но и најубавите работи во животот. За жал, не секој родител размислува исто. Некои деца се напуштени, запоставени, малтретирани. Ваквите лоши родители засекогаш ќе остават последици врз своето дете.

Во овој краток филм на Зофија Жсембери, „Подарокот“, се работи за мало девојче кое е посвоено во семејство. Поголемиот дел од животот живеела со луѓе кои само привремено се грижеле за неа додека не ѝ најдат семејство за да ја посвои. Таа конечно ја доби својата шанса.

Во новиот дом со себе ја понела само својата кукла. Кога првпат дојде, се беше одлично. За неа се грижеа новите родители и сестра. Играа и заедно излегоа надвор. Работите почнаа да се менуваат со текот на времето. Почнаа да ја запоставуваат. Не и обрнувале внимание кога се обидела да ги повика кај себе. Тие и викаа за секоја ситница.

Во еден момент татко и ја однел на возење, застанале среде напуштена улица и излегле од автомобилот. Се наведна да и каже нешто, не слушаме што, но гледаме дека не и се допаѓа. Ја зел нејзината кукла и ја фрлил колку што можел, а таа веднаш потрчала по неа.

Тато влезе во автомобилот и тргна без неа. Кога се погледнал во ретровизорот, наместо девојчето, видел напуштено куче со кукла. Пораката на оваа приказна е одговорно да посвојувате животни и да се грижите за нив како да се ваши деца, бидејќи вие сте се што тие имаат во животот.