Вистинската вистина за мајките кои „не работат“

Уморен од постојаната фраза „ама што правиш по цел ден?“, уметникот за тетоважи Рајшел Каслбери од Флорида, решил да напише и објави на Фејсбук, во чест на сите мајки кои својот живот го потчиниле на децата и домот, пренесува Здраваисретна.хр .Објавата буквално експлодираше. Доби над 640.000 лајкови, а текстот беше споделен повеќе од 300.000 пати. Можеби изгледа како голема бројка, но не е доволна. Овој текст треба да го прочитаат сите луѓе ширум светот за да можат мајките навистина да стекнат почит за нивната огромна жртва, а сето тоа во корист на нивните деца и семејства.

Сепак, не сите се согласија со нејзината објава. Некои вработени мајки го критикуваа Каслбери, додавајќи: „Има такви од нас кои го прават и прават сето ова“. Каслбери се обиде да го одбрани својот пост велејќи: „дека сите мајки или работнички татковци или кој било треба да ја прочита текстуалната порака и да ги замени зборовите со зборови што одговараат на нивната ситуација“.

Се започнало со замислена ситуација во која сопругот се жали на својот психолог дека неговата „сопруга не работи“.

Мојата сопруга не работи Мојата сопруга не работи!!! Разговор помеѓу сопругот (М) и неговиот психолог (П): П: Што правите, господине Роџерс? М: Работам како сметководител во банка. П: А жена ти? М: Не работи, домаќинка е. П: Кој подготвува појадок за вашето семејство? М: Мојата жена, затоа што не работи. П: Кога вашата жена станува наутро? М: Станува рано затоа што мора да се организира. Таа прави ручек за децата. Се грижи што се добро облечени, што се исчешлани. По појадокот, миејќи ги забите, жената подготвува училишен прибор. Таа се буди наутро со нашето бебе на кое му треба промена на пелена и фустан. Додека го дои бебето, таа подготвува појадок за сите.

Листата на задачи што таа ги прави секој ден не застанува тука… П: Како вашите деца одат на училиште? М: Жена ми ги вози на училиште затоа што не работи. П: Откако ќе ги остави на училиште, што прави вашата сопруга? М: Најчесто прво размислува што треба да прави денес, па оди во банка да ги плати сметките, па во продавница со бебето. И понекогаш заборава да купи нешто, па со бебето се враќа во градот. Кога се враќа дома, го менува бебето, и прави еден оброк (замена) и повторно ја дои, па ја заспива. И додека бебето спие, таа оди во кујна и почнува да се подготвува за ручек, да пере алишта, да пегла, да ја чисти куќата. И, знаете, таа не работи.

П: Откако ќе се вратите дома после работа, што правите тогаш? М: Одмарам, секако. Па, уморен сум откако работам цел ден во банка. Чекај, што се случува вечерва? П: Што прави вашата сопруга навечер? М: Таа готви вечера, ја служи масата, ги мие садовите по ручекот, ја средува кујната и му дава остатоци на нашето куче. Откако им помага на децата со домашните задачи, таа им помага да облечат пижами, да ги мијат забите, време е за спиење. Го избањала бебето, се пресоблекла, ја хранела. И тогаш тој одмара. Затоа што таа не мора да станува рано за работа.

Ова е секојдневната рутина на многу мајки ширум светот, почнувајќи од утрото и продолжува до раните ноќни часови… И некој вели дека; „Таа не работи“ ???
Диплома за домаќинка нема, но таа е клучна улога во семејниот живот! Уживајте и ценете ги вашите сопруги, мајки, баби, тетки, сестри, ќерки… Затоа што нивната жртва е бесценета.
Потоа Рајшел напиша листа на сите занимања што ги имаат мајките

Некој еднаш ја прашал: Дали работиш или си дома и домаќинка?? Таа одговори: Јас работам како мајка дома 24 часа на ден… Јас сум мајка, Јас сум жена, Јас сум ќерка, Јас сум аларм, Јас сум готвач, Јас сум слугинка, Јас сум мајстор, Јас сум келнерка, Јас сум дадилка, Јас сум медицинска сестра, Јас сум физички работник, Јас сум чувар, Јас сум советник, Јас сум утешител, Немам одмор, Немам боледување, Немам слободен ден, Работам ноќе и ноќе, Јас сум на должност цело време, Јас не добивам плата… т.е „Жената е како сол“

Но, повторно, често ја слушам фразата: “Што правиш цел ден?” Посветено на сите жени кои ги дадоа своите животи за благосостојбата на нивните семејства. Жената е како сол: нејзиното присуство не се памети, но нејзиното отсуство остава сè невкусно.
Испратете го овој текст до сите убави жени во животот.