ВИСТИНСКА ЗАТВОРСКА ПРИКАЗНА: Знаете ли кој ме бакна?

Знаеш ли кој ме бакна? Оваа вистинска приказна за жена од затвор ќе ве расплаче. Божјата љубов кон нас е навистина голема. Едно утро стоев пред големите железни порти на локалната полиција и истражниот затвор. Луѓето чекаа пред вратата; некои од љубопитност а некои затоа што имале роднини во затвор. Со нетрпение чекав да се отвори вратата. Слушнав тешки чекори како се влечат кон нив. Потоа слушнав остри гласови, а особено еден од нив беше гласен и остар. Тоа беше женски глас.

Вратата широко се отвори и бев сведок на сцена која никогаш нема да ја заборавам ако вечноста не ми ја избрише. Тоа беше жена. Двајца полицајци оделе пред неа, а двајца позади. Едниот силен маж ја држел цврсто за десната, а другиот за левата рака. Косата и беше неисчешлана, валкана и разбушавена. Нејзината десна слепоочница беше црна со модринки. На левата слепоочница имаше сува згрутчена крв. Нејзината облека била искината и натопена во крв. Таа се обиде да ги извлече рацете од тесниот стисок на полицајците.

Тоа утро атмосферата беше натопена со нејзините клетви и гадости. Таа диво одмавна со главата додека шест полицајци ја влечеа по патеката.
Што можев да направам? Ќе исчезне уште еден момент и златна можност за помош. Може ли да се молам? Не, немаше време. Може ли да пеам? Тоа би било апсурдно. Може ли да и дадам пари? Таа не можеше да го земе. Може ли да цитирам стих од неа? Таа нема да му обрнува внимание. Без разлика дали тоа беше божествено охрабрување или не, немаше време за размислување, но еден импулс на жестока желба што ми го исполни срцето додека минуваше ме натера да направам чекор и да ја бакнам во образот.

Не знам дали полицајците ја олабавија со моите необични постапки, но таа со едно силно движење ги пушти рацете, ги свитка и, гледајќи во сивото небо, рече: „Боже мој!“ додека ветрот ја носеше нејзината валкана и разбушавена коса. Кој ме бакна? Таа диво погледна наоколу за момент, а потоа рече: „Боже мој, кој ме бакна? Боже мој, кој ме бакна? Никој не ме бакнал откако мајка ми почина“. Земајќи ја скинатата престилка, го закопала лицето во рацете и како мало јагне ја однеле во возило кое ја одвело во затвор. Подоцна отидов во затвор со надеж дека ќе ја видам. На вратата стоеше стражар. Кога и пријдов, таа ми рече: „Мислиме дека го изгубила умот.

Таа не прави ништо друго освен да оди горе-долу по ќелијата и секогаш кога поминувам ме прашува дали знам кој ја бакнал“. „Дали би ме пуштиле да влезам и да разговарам со неа? Прашав. „Јас сум нејзиниот единствен и најдобар пријател“ Вратата се отвори и јас влегов. Лицето и беше чисто, а очите големи и убави. Таа ме праша: „Знаеш ли кој ме бакна? И тогаш таа ми ја кажа својата приказна: „Кога бев мало девојче од седум години, мајка ми, вдовица, почина. Таа умре многу сиромашна, иако имаше благородно потекло. Таа почина во темнината на подрумот. Кога умираше, ме повика кај себе, го зеде моето лице в раце, го бакна и ми рече: „Моето кутро мало дете, моето незаштитено девојче! О Боже, помилуј го ова мое девојче и кога ќе ме нема, заштити и чувај ја. Никој не ме бакнал од тој ден“.

Потоа повторно ме праша: “Знаеш ли кој ме бакна?” Реков: „Ја те бакнав“. И од тој ден ние станавме неразделни пријателки