Ви замрзнуваат нозете од водата и снегот? На планинарите ова им е спас – го ставаат во чизмите, а кошта само 50 ден

Планинарите и луѓето кои поради природата на работата поминуваат многу време на студ и снег имаат одличен трик како секогаш да ги држат стапалата топли, без разлика какви чевли носат. Загрејте се со едноставен трик

За овој трик потребна ви е само алуминиумска заштита од сонце за шофершајвната, која можете да ја најдете во кинеските продавници за 50 денари. Она што треба да го направите е да исечете парче што совршено одговара на вашите чевли, така што ќе нацртате влошка за чевли со маркер и ќе го исечете парчето што сте го нацртале.

Сега ставете го тоа парче фолија под влошката – ќе ви даде одлична изолација од студената земја и ќе ви ги задржи стапалата топли, што ќе се рефлектира. Велат дека за овој трик може да се искористи обичната, алуминиумска фолија што ја имате во кујната, но планинарите не навлегле во тие експерименти – нивната препорака е само заштита на шофершајвната.

Инаку, кога веќе ги опремувате чевлите за зимски услови, добро е да знаете за уште еден трик кој ќе ви биде корисен деновиве. Ставете памучни чорапи на чевлите со кои ги сечете прстите. Ова го фиксира предниот дел на земја при одење и ја намалува можноста за паѓање.