Внимавајте што му кажувате на детето: Ваквите реченици му создаваат доживотни комплекси

Дали внимавате што му зборувате на вашето дете? Дали сте свесни дека некои реченици можат да им создадат доживотни комплекси. Ова е предупредување до сите родители!

Ако сакате да воспитувате дете кое подобро ќе се прилагоди на општеството какво што е, тогаш треба да престанете да му кажувате некои работи бидејќи тие систематски влеваат кај децата чувство на инфериорност. И така, има комплекси од кои потешко ќе се ослободите во младоста, ако често морате да ги слушате во детството.

Од своите родители, оние кои постојано се трудат да го заштитат своето дете, иако несвесно, токму со вакви реченици го прават спротивното од своите желби.

Знаеме примери дека девојките не треба да се оценуваат според нивната убавина и шарм, исто како што знаеме дека родителите не треба да ги споредуваат своите деца „гласно“ – или со другите, особено не со браќата и сестрите, но дека тие не се единствените ситуации во кои родител често ги наплаќа ваквите комплекси.

И само затоа што не се пожелни, овие реченици треба да престанат да им зборуваат на вашите деца. Тие не се мотивирачки за нив. Реченици кои му создаваат комплекси на детето

Кога бев на твоја возраст, бев одличен ученик и сè уште го правам тоа, она и она…
Дали некогаш сте се обиделе на овој начин да го мотивирате вашето дете да биде одлично како вас? Знаете, тоа навистина не ги мотивира. Тоа ги плаши, а вие наместо да станете оној на кој му се восхитуваат, всушност станувате нивна конкуренција која токму поради таквите реченици ќе се обидат да ја совладаат. Но, не за себе и за вашиот успех, туку за вас. И тоа не е баш здрава врска.

Не те сакам кога не си добар
О, какви страшни реченици – да му кажеш на детето дека не го сакаш поради некоја причина, па мора да боли лошо и длабоко. Поради ваквите реченици, детето нема ни да ја слушне лекцијата што се обидувате да му ја кажете, бидејќи само ќе го слушне тоа ужасно сознание што потоа ќе сака веднаш да го поправи. Само да ве задоволи, односно да ги исполни вашите очекувања, без разлика на вашите сопствени потреби и желби. Не е лошо да се сака детето да не се однесува лошо, но оваа реченица всушност алудира на тоа дека детето поради желбата да биде сакано од другите, прво мора да научи да им угодува на другите.

Твојата пријателка има подобри оценки, зошто не можеш да бидеш како неа?
Уште една споредба која редовно им прави на децата непријатно и не ги мотивира. Згора на тоа, со текот на времето, може да обезбеди дополнителен отпор на детето да биде подобро.

Само ме засрамуваш со такво однесување
Децата сè уште не знаат што е срамно однесување (а често тоа е типично детско однесување кога детето не знае да биде ништо друго освен дете), но ваква реченица редовно им создава срам, а срамот е сложен. На децата, запомнете, им треба внимание, а не чувство на инфериорност.

Не сакам да те видам или слушнам следниот час
Јасно е дека родителите често со право им се лутат на децата, но ваквото кажување не само што е преголема казна за детето, туку кај нив се создава чувство на вина кое обично е многу поголемо отколку што треба. Дете на млада возраст, запомнете, сè уште не е способно да направи толку голема грешка што би почувствувала толку голема вина поради тоа што е фактот што неговиот родител (во еден момент) не сака да го види или слушне.

И затоа бидете внимателни со ваквите изјави.