Војник ја поминал ноќта во болничката соба со својот татко, а потоа медицинската сестра дознала дека тој всушност не е негов син

Измислените приказни, освен што не се реални, можат да имаат големо влијание кај оние што ги читаат. Тие ни учат лекции и не прават да се чувствуваме помалку осамени и ни даваат надеж. Ова е приказна наречена „Ноќна стража“ и е напишана во 1964 година од Рој Попкин. Медицинската сестра му рекла на старецот дека дошол неговиот син, морала да повтори неколку пати пред да ги отвори очите.

Беше под седација и само делумно свесен по тешкиот срцев удар што го доби претходната вечер. Старецот ја подаде раката, а маринецот силно ја зграпчи. Сестра му му донесе стол и тој седна до креветот. Момчето седеше со него цела ноќ, го држеше за рака и му даде зборови на поддршка. Секогаш кога персоналот поминувал покрај собата, тие го слушале овој маринец како шепоти зборови на поддршка и утеха.

Неколку пати му предложила да паузира, но тој секој пат одбивал. Непосредно пред зори старецот починал. Маринецот ја ставил безживотната рака на креветот и излегол да ја најде сестрата. Кога го однела и почнала да ја прави потребната документација, младиот човек чекал. Кога се вратила медицинската сестра, таа му кажала утешни зборови, но маринецот ја прекинал.

Ја праша кој е тој човек. Таа му кажа дека тоа е неговиот татко. Типот му рекол дека не е и дека никогаш во животот не го видел тој човек. Таа потоа го прашала зошто не рекол ништо кога го однела кај него. Тој рече дека знаел дека имало грешка кога го испратиле дома, но она што се случило е дека двајцата имале исто име, од ист град и сличен матичен број.

Го испратиле по грешка, но кога видел дека на овој човек му треба синот, а тој го нема, решил да остане, бидејќи и онака бил толку болен што не ни знаел дека не е тој. Кога сфатил колку му треба некој да биде со него, решил да остане.

Сега погледнете го приложеното видео и подгответе марамчиња: