ВО ОВАА ПЕШТЕРА ЖИВЕАТ НАД 100 ЛУЃЕ: Имаат куќи, фарми, дури и игралиште за кошарка, ПОЧЕКАЈ ДА ЈА ВИДИШ ВНАТРЕШНАТА! (ФОТО)

Во пештера во непристапен дел на кинеската провинција Гуиџоу, до која нема пат, живее цело село организирано така што животот на целата заедница се одвива во темнината на пештерата.

Ова село се наоѓа на надморска височина од 1.800 метри, а до него се стигнува само со пешачење од еден час, што им отежнува на неговите жители да ги обезбедат основните потреби.

Во училиштето имаше и пештера, но кинеската влада ја затвори во 2008 година, со најава дека „Кина не е земја на пештерски луѓе“.

Инаку, во училиштето во пештерата учеле 186 ученици, а во него имало дури и кошаркарско игралиште.

Заедно со локалното население ги нарекуваат последните живи пештерски луѓе, а нивните домашни животни како крави, кокошки и домашни миленици исто така живеат под сводот од варовник.

Откако приказната се појави во медиумите, туристите се заинтересираа за ова место, а исто така и владата.

Мештаните добија пат до селото, а учениците беа префрлени во интернат. Тие ги посетуваат своите семејства за време на викенди или празници.

Се проценува дека во пештерата сè уште живеат околу 100 жители.

.