Во ова езеро се чувствувате како да одите по Месечината

Нереалната Баракуда се нарекува и природен феномен Езерото Баракуда, кое се наоѓа на северниот брег на островот Корон на Филипините, нуди уникатно нуркачко искуство. Како и да се вика, нема страв од јато предатори кои ќе итаат од длабочините. Името го добила по огромниот скелет од баракуда пронајден таму.

Но, Баракуда сепак крие изненадување. Езерото, кое поради кристално сината вода на површината го нарекуваат и Лулујуан, има топли 28 степени Целзиусови, но на околу 13 метри температурата драстично се менува и се искачува до 38 степени, за повторно да се олади на дното. Причина за тоа е мешањето на свежата и солената вода во езерото, а тенката граница што ги дели јасно се гледа на две места: на четири и 14 метри.

Оние кои го виделе велат дека оддалеку наликува на долго, тенко, темно сиво хоризонтално торнадо. Во комбинација со варовнички облици кои се издигнуваат од длабочините и продолжуваат над површината, прави речиси нереална глетка. Нуркачите го опишуваат чувството на истражување на топлите и студените делови на езерото како бестежински, како одење по Месечината.

Но, освен искуството на астронаутите, една од посебните карактеристики е специфичното песочно дно кое се меша со калта и формира желатинска, свилена површина. На длабочини од приближно 34 метри, водата се менува од сина во кафена нијанса.