Во Сад постои хартиена куќа – куќа изградена од весници

Верувале или не, во САД постои куќа која е целосно изградена од хартија за весници – куќа од хартија! Во малиот град Рокпорт, Масачусетс, има еднокатна црвена куќа… која изгледа како обична „дрвена куќичка“, но всушност е хартиена куќа! Хартиената куќа лоцирана на улицата Пиџон Хил започнала да се гради во 1922 година кога Елис Стенман, машински инженер, почнала да гради мала летна куќа.

Започна како и секој друг дом, со дрвена рамка, покрив од ќерамиди и подови, но кога станува збор за ѕидовите, Стенмен имал различни идеи.
Ѕидовите на Куќата од хартија се состојат од слоеви стари весници, залепени заедно со дебелина од околу 2,5 сантиметри, а потоа завршени со убав слој лак. Сè во хартиената куќа е исто така направено од хартија.

Стенмен направи столици, маси, полици за книги, па дури и завеси и часовник од страниците на весниците и списанијата. Само клавирот е направен од дрво и покриен со хартија за да се одржи униформноста, а каминот е од цигла, се разбира, од очигледни причини. Никој не е сигурен што го мотивирало Стенмен да го користи весникот. Неговите потомци претпоставуваат дека тој сакал да проба евтин и лесно достапен материјал за изолација за време на депресијата.

Стенмен можеби експериментирал и со рециклирање, или можеби едноставно сакал хартија. На крајот на краиштата, тој ги дизајнираше машините што прават клипови за хартија. Тој првично планирал да ги покрие надворешните ѕидови со табла, но хартијата ја преживеала првата зима толку добро што одлучил дека не е потребна дополнителна заштита.

Стенмен ја завршил куќата за само две години и живеел во неа до 1930 година, но продолжил со експериментите за рециклирање хартија. Во дваесетте години што Стенманс ги потрошил градејќи ја куќата и нејзиниот бројен мебел, користел околу 100.000 весници. По речиси деведесет години, горните слоеви на ѕидовите полека почнуваат да се лупат, откривајќи фрагменти од написи и реклами од минатото кои посетителите уживаат да ги читаат.

На работната маса можете да ги следите извештаите за трансатлантскиот лет на Чарлс Линдберг, додека кабинетот со радио е насипен со вести од претседателската кампања на Херберт Хувер. Пијаното вклучува извештаи од весниците за експедициите на адмирал Бирд на Северниот и Јужниот Пол.

Како што одминува времето, сè повеќе ѕидови ќе се лупат, откривајќи ги старите продавници за вести. По смртта на Стенман во 1942 година, куќата била претворена во музеј.